Edzés

Tudnivalók az edzésről, dojok, kiknek ajánljuk
információk

általános tudnivalók

Egyesületünk és dojoink nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi oktatásra, ezért az edzésen résztvevők számát korlátozzuk. Mindig telefonon érdeklődj, hogy van-e lehetőség a csatlakozásra! Ezzel a szabállyal a már nálunk gyakorlókat védjük, hiszen fejlődni csak úgy lehet jól, ha mindenkire kellő figyelem és tér jut. Esetleg várakoznod kell, hogy bekerülj valamelyik csoportba, de cserébe 1 hónap díjmentes edzéslehetőséget biztosítunk. Ez idő alatt kétségek nélkül, magabiztosan tudsz dönteni a folytatásról.

Milyen felszerelés kell ?

Semmi különös, póló és melegítő alsó. Az edzéseken mezítláb, tatamin vagyunk. Az edzések kipróbálásához senkinek nem szükséges fehér aikido vagy karate ruhában megjelennie. Később, ha már rendszeresen jársz edzésre és a tanultakról vizsgán számot is szeretnél adni, arra az alkalomra már javasolt a fehér gyakorló ruha.

Miből áll az edzés?

Ami biztos, hogy két egyforma aikido edzés nincs, nagyon változatosak a gyakorlatok. Bizonyos feladatokat egyénileg, másokat párban, vagy akár kisebb csoportokban végzünk. Az edzés alapvetően három fő részből áll.

Az első fél órában teljes test bemelegítés van. Ez alap gimnasztikai gyakorlatokból és speciális leginkább a harcművészetekben, az aikidoban használatos gyakorlatokból áll. A bemelegítés részét képezik a különböző “talaj közeli” gyakorlatok, pl. a gurulások is. Miért fontos a bemelegítés?

A középső részben valamilyen aikido technikát gyakorolunk, ha lehet ennek különböző fegyveres változatait is sorra vesszük. Itt már általában párban végezzük a feladatokat. A fegyveres gyakorlás nem csak amiatt hasznos, mert megtanulunk az adott eszközzel bánni. Az egyes fegyverek sajátosságai sokat segítenek a szabadkezes technikák csiszolásában is, hiszen a fegyverrel elkövetett hibák sokkal szembetűnőbbek tudnak lenni, könnyebb ezekre rálátni és javítani. Szoktunk használni fa gyakorló kardot (bokken-t), hosszú botot (jo-t), de olyakor még a nunchaku is előkerül.

Az edzés végén valamilyen levezető mozgást végzünk, mely dojonként eltérő lehet. Albertirsán mindenki nagyon kedveli a chi kung gyakorlatokat, ami után energiával feltöltődve indulnak haza a résztvevők.

Kérdések és válaszok

Tapasztalataink alapján összeállítottunk egy nem teljes listát, az aikidoval és edzéssel kapcsolatban felmerülő kérdésekről és ezekre választ is adtunk. Ha a kérdésed mégsem szerepel a listában, dobj egy emailt, megpróbálunk válaszolni rá.

megnézem

Kedvezmények!

Egy hónap próba edzés ingyen!

Szeretettel fogadunk mindenkit, öröm részünkre ha úgy döntesz, kipróbálod nálunk az aikido edzéseket, s hogy ezt mindenféle kötelezettségek nélkül megtehesd, mindenki részére egy teljes hónap ingyen edzést biztosítunk!

Családi kedvezmény!

Szeretettel várunk nem csak téged, de a családod többi tagját is! Minél többen jöttök egy családból, annál nagyobb a kedvezmény.

Iskolai igazolás

Egyesületünk diák tagjainak lehetősége van felmentést kérni a kötelező testnevelési órák alól. Azon tagjaink számára tudunk igazolást kiállítani, akik vállalják, hogy az aikido edzések legalább 50%-án rész vesznek és a havi edzés díjat befizetik. Az edzésen való részvétel iskolai testnevelés órának számít, emiatt a hiányzásokat hasonlóan kezeljük mint az iskola.

videók, dokumentumok

öv kötése normál/vékony anyagú övhöz youtube video

öv kötése vastag anyagú övhöz youtube video

felnőtt edzés - reklám videó youtube video

gyerek edzés - reklám videó youtube video

gyerek vizsga 2013.12.14 Csömör youtube video

aikido pillanatok youtube video

edzőtábor Rakovnik youtube video

IAIDO katák közös pontjai pdf dokumentum

Aikido - Amit már tudni kellene pdf dokumentum

dojo-k

edzéslehetőségek

Yurusu Aikido Dojo Albertirsa

Yurusu Aikido Logo

Helyszín:

Albertirsa, Városi Sportcsarnok

Gyerekeknek:

hétfő: 18:00-19:00
szerda: 18:30-19:30

Felnőtteknek:

hétfő: 18:00-20:00
szerda: 18:30-20:30

Gyakorlást vezeti:

Németh Ferenc

Elérhetőség:

Tel.: +36 20 9911622
e-mail: info@yurusuaikido.hu

Edzésnapló:

2021 2022 2023 2024

Csikung Albertirsa

Csikung gyakorlás

Helyszín:

Albertirsa, Városi Sportcsarnok

Felnőtteknek:

hétfő: 19:45-től
szerda: 20:15-től

A csikung gyakorlásról

Gyakorlást vezeti:

Németh Ferenc

Elérhetőség:

Tel.: +36 20 9911622
e-mail: info@yurusuaikido.hu

Yurusu Aikido Dojo Budapest XIII

XIII. kerületi Yurusu Aikido dojo logoja

Helyszín:

Budapest XIII. Váci út 19.

Felnőtteknek:

kedd, csütörtök: 07:00-08:30 (reggel)

Dojo információ

Gyakorlást vezeti:

Németh Ferenc

Elérhetőség:

Tel.: +36 20 9911622
e-mail: info@yurusuaikido.hu

Edzésnapló:

2021 2022 2023 2024

Csikung Budapest XIII

Csikung gyakorlás

Helyszín:

Budapest XIII. Váci út 99.
4-es épület tornaterem

Felnőtteknek:

hétfő, szerda: 07:30-08:00 (reggel)

A csikung gyakorlásról

Gyakorlást vezeti:

Németh Ferenc

Elérhetőség:

Tel.: +36 20 9911622
e-mail: info@yurusuaikido.hu

Edzésnapló:

2022 2023 2024

Aiki-no-Micsi Dojo, Budapest XVII.

XVII. kerületi Yurusu Aikido dojo logója

Helyszín:

Budapest XVII. Hősök tere 18.
Flamingo Beaty & Fitness Stúdió

Felnőtt és gyerek (6-12):

kedd, csütörtök: 16:30-17:40

Felnőtt és gyerek (12 év felett):

kedd. csütörtök: 17:45-18:45
szőnyegpakolás 18:45-19:00

Gyakorlást vezeti:

Terpák Csaba

Elérhetőség:

Tel.: +36 20 3626916
e-mail: terpak.csaba@gmail.com

Dojo információ

Chuusin Dojo, Cegléd

Chuusin Dojo Cegléd Logo

Helyszín:

Cegléd,
Köztársaság és Jókai út sarok
TETZ Tánciskola

Felnőtteknek:

hétfő, péntek: 19:00-21:00

Gyakorlást vezeti:

Gaál Péter

Elérhetőség:

Tel.: +36 70 7716007
e-mail: aikidocegled@gmail.com

Zanshin Aikido Dojo, Hajdúszoboszló

Zanshin Aikido Dojo Logo

Helyszín:

Hajdúszoboszló,
Màtyás Kiràly sétány 21.

Felnőtteknek:

szerda, péntek: 18:30-20:00

Gyakorlást vezeti:

Szarvas Dániel

Elérhetőség:

Tel.: +36 70 3236220
e-mail: -

MÁV Előre Aikido Dojo, Székesfehérvár

MÁV Előre Aikido Dojo

Helyszín:

Székesfehérvár,
Berényi út 101.
Videoton Oktatási Központ
41.-es terem

Felnőtteknek:

hétfő, szerda, péntek: 19:00-20:30

Gyakorlást vezeti:

Molnár Jenő
Szente Sándor
Schöffer Olivér

Elérhetőség:

Tel.: +36 20 9352814
e-mail: maveloreaikido@gmail.com

kiknek

ajánljuk

Gyerekek Aikido edzése

gyerekeknek 5-14 éves korig

Vajon az aikido megfelelő mozgásforma lenne-e a gyermeked számára? A könnyebb döntéshez segítünk pár gondolattal.

A legtöbb sportágban elkerülhetetlen a gyermek versenyhelyzetbe kerülése, így az iskolai stresszre rátehet még egy lapáttal a sportban támasztott elvárás is. Ha inkább azzal az elképzeléssel keresgélsz most, hogy a gyermeked örömmel végezzen egy olyan mozgást, ahol nincs összehasonlítás másokkal, nincsenek versenyek, túlzott nyomás, akkor jó helyen jársz! Amit az Aikido adhat a gyermekednek az egy támogató közösség, ahol észrevétlenül fejlődhet.

Edzéseink célja a testtartás javítása, mozgáskoordináció fejlesztése, együttműködési hajlandóság fejlesztése, figyelmet, összpontosítást igénylő feladatokkal, barátságos, jó közösségben, kiscsoportos, sérülésmentes foglalkozásokon.

Gyerek edzéseinken minden általános iskolás korú gyermeket szeretettel várunk. Az aikido edzések felépítése és a gyerekek részére is fontosnak tartott vizsgarendszer is úgy van kialakítva, hogy a gyermekkor ezt a viszonylag széles időszakát jól lefedje és minden korosztálynak megfelelő kihívást biztosítson.

A legtöbb sportegyesületnél csak az első alkalom ingyenes. Nekünk az a tapasztalatunk, hogy a gyerekeknek egy alkalomnál több kell, a feloldódáshoz, az első barátságok megszületéséhez és a kezdeti megilletődöttség, ijedtség elmúlásához. Emiatt egy teljes havi edzéslehetőséget biztosítunk ingyenesen. Így kötelezettség nélkül és biztonsággal el tudjátok dönteni, hogy szeretnétek-e csatlakozni az aikido edzésekhez.

Minden edzésünk nyitott, így bármikor csatlakozhatsz, végignézheted, kipróbálhatod edzésünket. Ha kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal: Németh Ferenc telefon: +36 20 99 11 622.

nőknek

Nők részére a legideálisabb harcművészet az aikido, azért mert az ügyesség jóval fontosabb szempont mint az erő. Az aikidoval foglalkozó nők gyakran technikailag jobbak a hasonló időt aikidoval töltött férfiaknál. Ennek egyik oka, hogy a nők figyelme jobban megosztható, egyszerre több mindenre tudnak figyelni.Kezdetekben ez fontos, hiszen a test mozgásának összehangolása nem egyszerű feladat.

Másik oka, hogy a férfiak hajlamosak erőből megoldani a dolgokat, ha nem megy technikával. Mivel a nők általában gyengébbek, így ők jobban a technikára vannak kényszerítve.

Aikido nőknek
Aikido fiataloknak

felnőtteknek 14-35 éves korig

Ez a korosztály véleményem szerint a legnagyobb kihívás. Maguk is a legnagyobb kihívásokat keresik és azok is várnak rájuk. Gyermekből felnőtt lesz, testi és lelki változások sokaságán kell átesniük. Nagyon elfoglaltak, az életük sokat változik, iskolák, szerelmek jönnek-mennek, munkahely, családalapítás. Az élet talán legmozgalmasabb és legnagyobb feladatok elé állító része.

Ebben a nagy kuszaságban és káoszban az embernek szüksége lehet egy olyan biztos pontra ahol picit lenyugodhat, kikapcsolódhat és az állandó megmérettetésekből kiszabadulva önmagára figyelve elfeledhet minden mást. Az aikido edzés kikapcsol és feltölt, edzés végén több energiával bírsz majd mind előtte!

felnőtteknek 35-50 éves korig

Az előző korcsoportnál leírtakon már túl vagyunk, nem régen még magam is ide tartoztam. Erősek vagyunk és sokat dolgozunk, közben elfeledkezve arról, hogy néha pihenni is kellene. Azt hisszük, hogy a munkával megtett méterek, olyan mintha sportolnánk, mert arra sajnáljuk az időt és hogy ebben a korban bármilyen sportot is elkezdeni már késő.

Nem! Az aikido pont nem ilyen, elkezdeni bármikor érdemes! Edzéseinken a legtöbben ebbe a korosztályba tartoznak. Nem versenyzünk, de vannak kihívások, lehetsz rugalmasabb és nem kell, hogy a lábad vagy a hátad fájjon! Ebben a korban pár edzés után ez még könnyen elérhető. Ha érdekel a harcművészet a kard vagy a bot használata, ha némi önvédelmi tudásra szeretnél szert tenni, vagy csak jó társaságra vágysz, akkor köztünk a helyed!

Ha eddig bármi miatt is tétováztál, most itt az idő, nem kell semmi extra felszerelés! Szeretettel várunk az aikido edzéseinken!

Aikido felnőtteknek
Aikido 50 éven felülieknek

felnőtteknek 50-99 éves korig

Meggyőződésem, hogy a gyerekek után ez a korcsoport az, amely tagjai legtöbbet kaphatnak az aikido gyakorlásától. Jellemzően a sok munka és kevés mozgás miatt gyakoriak a különböző mozgásszervi és hát problémák. Ezek orvoslására kiválóan alkalmas az aikido edzés.

Nem versenyre készülünk, mindenkinek csak önmagát kell legyőznie, aminek az első lépése lehet az, hogy eljön és kipróbál egy edzést. Több olyan 60 év feletti edzőtársunk is volt akik tapasztalata szerint pusztán az edzés elején lévő fél órás bemelegítésnek jótékony hatása van és pár hónapos rendszeres edzés után a panaszok nagy része csökken vagy teljesen eltűnik.

Az érdekes feladatok javítják a vérkeringést, frissen tartják izomzatot és az agyat. Bátran gyere el és próbáld ki az edzést, ami mindenki részére egy hónapig ingyenes!

más harcművészetet űzök/űztem

Gondoltad volna, hogy a tagjaink fele nem az aikidoval kezdte a harcművészetek gyakorlását? Úgy tűnik nem ritka, hogy sokan később, több kanyar, kitérő és többféle stílus gyakorlása után találnak el hozzánk. Miért lehet ez? A húszas éveidben, a harmincas éveid elején még talán úgy érzed, szinte bármire képes vagy. Rugalmas vagy, kicsattanó az erőnléted, a sérüléseid gyorsan regenerálódnak. Ahogy telik-múlik az idő, egyszer csak fájóan szembesülsz vele, hogy a tested egyre sérülékenyebb, és olyan akadályokba ütközöl, amelyeket eddig észre sem vettél. Vajon létezik még fejlődés innen, és ha igen, mi módon?

Az is lehet, hogy gyerekkorodban vagy fiatal felnőttként volt szerencséd valamilyen harcművészetet tanulni, de aztán abbahagytad, más irányba sodort az élet. Viszont a lelked mélyén még hív a tatami, az edzőterem, még a ruhásszekrényed mélyén lapul a fehér gyakorlóruha, nem volt szíved kidobni…

Ha ezek a gondolatok a te fejedben is megfordultak, akkor jó helyen jársz. Ezt a blogot pont neked írtuk.

Az emberi testnek vannak fizikai adottságai fej, végtagok, ízületek, érzékeny pontok és felületek, melyet a különböző harcművészetek kihasználnak és támadnak. Emiatt a legtöbb harcművészetben megtalálhatók az azonos technikák kisebb nagyobb eltérésekkel.

Az aikidot felfoghatjuk úgy is mint egy kifinomult módszer az egyéb harcművészetünkhöz. Ezt a módszert az adott harcművészet jellegétől függően kisebb-nagyobb mértékben lehet alkalmazni, például, goju-ryu karate-ra jellemző a keménység és lágyság váltakozása, ez jól illik az aikidohoz, de van olyan karate stílus, “Erőkarate”, mellyel jóval kevesebb közös pontot lehet találni. Az aikidoban nagyon fontos a technikai tudás, kevésbé az erő, az edzések felépítése is ezt az alapelvet követi és erősíti.

Aikido más harcművészettel foglalkozóknak