Aikido

A harcművészetről, mestereinkről, az egyesületről
harcművészetünk

Mi az Aikido?

Aikido kanji

Az AIKIDO (合気道, nyugaton Aikido, Aikidó ) tradicionális alapokra épülő modern, japán harcművészet. Alapítója Morihei Ueshiba 1883. december 14-én született Japánban, ismertebb nevén O-szenszej, azaz „Nagymester”, „Nagy tanító”. Az aikido gyakorlati technikái a kifinomult mozgáson, az ellenfél erejének érzékelésén, elvezetésén, valamint annak szétszórásán vagy az ellenfélre való visszafordításán alapulnak. Az Alapító megfogalmazása szerint az aikido egy olyan Út, amellyel le tudjuk győzni a konfliktusokat magunkban, amellyel békét teremthetünk a világegyetemben. Ennek megfelelően az aikido gyakorlása során nem létezik ellenfél vagy ellenség, hanem partner van, akit vezetnünk, irányítanunk kell. A gyakorlónak tehát nem a pusztításra, hanem minden esetben az építő jellegű konfliktuskezelésre kell törekednie.

Az aikido nem versenysport. Az aikido gyakorlásának célja nem csak az egyes mozdulatok vagy fogások tökéletesítése, hanem a gyakorló (aikidoka) testi-lelki fejlesztése a természet törvényeivel összhangban... tovább olvasom

Az aikido anyaszervezete a tokiói székhelyű Aikikai Szövetség (Aikikai Foundation) , melynek fő célja az aikido fejlesztése, népszerűsítése.

alapok

Az Aikido eredete.

Az Aikido gyökerei szorosan kapcsolódnak a japán kultúrához és több hagyományos harcművészeti ághoz, amelyeket Morihei Ueshiba ötvözött saját elképzeléseivel és filozófiájával. Az Aikido fejlődése számos forrásból táplálkozik:

Daito-ryu Aiki-jujutsu: Ueshiba tanulmányai során nagy hatással volt rá a Daito-ryu Aiki-jujutsu, egy hagyományos japán harcművészet. Takeda Sokaku alatt tanulta ezt a művészeti ágat, amelynek fő hangsúlya az ellenfél energiájának és lendületének kihasználásán, ízületi feszítésen, dobáson és rögzítésen van. tovább olvasom

Morihei Ueshiba Ayabe-ban

Morihei Ueshiba Ayabe-ban, 1922-ben egy "Daito-ryu Aiki-jujutsu" feliratú plakát előtt.

jó tudni

Az Aikido alapelvei.

Az Aikido alapelvei közé tartozik a támadás energiájának felhasználása, irányítása, a harmonikus mozgás, a támadó energiájának visszairányítása. További fontos alapelvek:

Fogd meg!: Miközben az aikido edzéseinken sokszor gyakorolunk fogásból, valójában ilyen "támadásokkal" általában nem találkozunk harcművészeti edzésen. Maga a gondolat hogy megkíséreljük megragadni az ellenfél csuklóját, többé-kevésbé elképzelhetetlen lenne... tovább olvasom

Nincs alapállás: Az alapállásra konfliktus épülhet, mert nem természetes, hanem azt mutatja, hogy harcra készülsz, vagy arra készen állsz. Ezért az aikidóban nincs szükég alapállásra. Ueshiba Sensei maga mindig természetesen... tovább olvasom

Fontos hármas: Az aikido mint az elfogadó harcművészet három fontos elemet foglal magában: belépés (irimi) az ütés (ate)... tovább olvasom

Irimi isoku: Irimi egy "fél lépés". A konfliktus kimenetelének meghatározója még az első kapcsolatfelvétel előtt. A kapcsolatfelvétel pillanatában olyan helyzetbe... tovább olvasom

Ai-Ki: Az "Ai" a harmóniát, az "Ki" pedig az energiát vagy életerőt jelenti. Az Aikido célja az, hogy összehangolja az emberi energiákat és irányítsa azokat a pozitív, harmonikus célok felé.

Támadó energiájának felhasználása: Az Aikido nem arról szól, hogy erővel állj szemben az ellenfél energiájával, hanem arról, hogy azt átveszed és irányítod, kihasználva az ellenfél erejét a mozgásban és technikákban.

Kokyuho: Ez a légzés fontosságára utal az Aikidoban. A helyes légzés segít az energiád irányításában, valamint a mozgásaidban és technikáidban.

Centrális erő és egyensúly: Az Aikido arra ösztönzi a gyakorlókat, hogy megtalálják az egyensúlyt testben és lélekben. A centrális erő és a stabilitás lehetővé teszi, hogy hatékonyan kezeld az ellenfeled energiáját.

Ukemi: Ez a technika az esés és a gördülés művészete az Aikidoban. Az Aikido gyakorlói nem csak technikákat tanulnak, hanem azt is, hogyan essenek biztonságosan és rugalmasan a földre, hogy minimalizálják a sérülés lehetőségét.

jó tudni

Az Aikido filozófiája.

Az Aikido filozófiája általában

Az aikido (合気道) a budo modern megnyilvánulása, a japán harcművészetek közül ezt tartják a legmélyebb szellemiséggel rendelkező stílusnak, a béke művészete, filozófiai rendszer. Az aikido alapítója, Ueshiba Morihei spirituális harcművész volt, hitt abban, hogy az emberek képesek egymással és a természettel harmóniában élni.

Paradox módon az aikido egy erőszakmentes harcművészet, gyakorlói teljes mértékben elkötelezik magunkat minden egyes harci találkozás mellett, gyakorlásuk mégis a konfliktus semlegesítésére törekszik. Ily módon az Aikido elősegíti a békét rajtuk keresztül a világban. O’Sensei filozófiája a harcművészetek számára váratlan, sőt forradalmi. Ahogy Morihei Ueshiba mondta... tovább olvasom

Filozófiája
Mi az

Aiki Toho Iai?

Az Aiki Toho Iaido „Iaido az energiával való harmónia kard módszertanával”. Egy kata sorozat, amelyet Shoji Nishio mester hozott létre, amely közvetlenül az aikido technikákon, mozdulatokon, elveken alapul.

Az Iaido tanulmányozása során jobban megérted az aikidot, az aikido tanulmányozása során pedig az Iaidot. Nishio mester gyakran mondta, hogy nem lehet igazán megérteni az aikidot a kard tanulmányozása nélkül.

E katák tanulmányozása, megértése közvetlenül kapcsolódik az aikido tai-jitsu (szabadkezes) technikáihoz. Tudásunkat tovább finomítja, ha ugyanazt a technikát tachi-sabaki (mozgás a kard használatával), majd a jo-sabaki (mozgás a jo használatával) is gyakoroljuk.

A karddal végzett aikido technikák gyakorlása során nem vágja meg az ellenfelet, bár bemutatja annak lehetőségét. A választás, hogy ne öljünk, elérhetővé válik; az ellenfél vezetése (kontroll alatt tartása) a levágás helyett, megmentve őt a sérüléstől, magunkat a károkozás felelősségétől. Ez a Yurusu Budo - megbocsátó harcművészet filozófiája.

Az aikido technikákat gyakoroljuk ken-tai-ken (kard-kard), ken-tai-jo (kard-jo) módon is. Ezekhez a technikákhoz a bokkent (fakardot), a jo-t (rövid fabotot) használjuk. A technikának mindegyik módja ugyanazt a lábmunkát, vágást, ütést használja.

A 15 kata Shoji Nishio mester bemutatásában. videók.

A 15 kata Takashi Kuroki mester bemutatásában. videók.

Aiki toho iai
mesterek

akiktől tanulunk

Morihei Ueshiba

Morihei Ueshiba

1883. December 14. – 1969. Április 26.

(japán írásmód szerint 植芝 盛平) az aikido megalapítója. Egyike a három nagy japán budo mesternek, ma „legyőzhetetlen harcosként” hivatkoznak rá. Életéről, munkásságáról részletesen
itt olvashattok...
a Wikipédián itt olvashattok...

Shoji Nishio shihan, a stílusunk megalapítója

Shoji Nishio

1927. December 5. – 2005. Március 15.

8 danos Aikikai Shihan. Aomori prefektúrában született Japánban. 1951-ben csatlakozott a Hombu Dojo-hoz, 1955 körül kezdett oktatni. Morihei Ueshiba közvetlen tanítványa volt. Az aikido tanulás előtt foglalkozott más harcművészetekkel, mint judo (6 dan), karate (Jinen-ryu 5th dan), iaido (7 dan) és jodo. Ezen tapasztalatait ötvözve saját aikido stílust hozott létre, melyben nagyon fontosnak tartotta a bot, kard használatának ismeretét. Nevéhez fűződik további részletek...
további részletek a Wikipedian...
Atemi: Shoji Nishio Shihan (YouTube video)

Koji Yoshida shihan, Nishio mester közvetlen tanítványa

Koji Yoshida

1951. –

1951-ben született Toyama prefektúrában. 34 éven keresztül Shoji Nishio mester közvetlen tanítványa volt. 7. dan-os Aikikai Aikido mester, 6.dan-os Muso shinden-ryu Iaido Renshi (tanár) 7.dan-os Nishio-ryu Iaido mester. Kalligráfia tanár. Nishio mester 2000-ben Yoshida mestert kérte fel, hogy képviselje őt Amerikában, Franciaországban, Ukrajnában. Jól ismeri Nishio mester elképzelését az aikidoról úgy a szabadkezes mint a fegyveres technikákat. Az aikidora mint folyamatosan változó harcművészetre tekint amellett, hogy Nishio mester technikai hagyatékát ápolja, azokat tovább is fejleszti. Több, nagy létszámú nemzetközi aikido edzőtábort tartott a Csehországban lévő Horice városban. A 2005-ös Aiki Expo-ra meghívták Los Angeles-be is. The Future Of Aikido (feat. Koji Yoshida Shihan)

Takashi Kuroki, tehcnikai vezetőnk

Takashi Kuroki

1970. Február 19.-

6.dan Aikido Aikikai shidoin, 5.dan Nishio-ryu Iai, 5.dan Nishio-ryu Jodo, 5.dan Nishio-ryu Taido, 19 éves korában kezdett aikidozni a Kochi Egyetemen Takaichi Sayanagi shihannál. 1995-ben a Kyushu Egyetem kémia szakán végzett majd kezdett dolgozni egy kémiai laborban Takaoka városban. Koji Yoshida shihannál tanult aikidot az Aikikai Takaoka szervezetbe. Ekkor kezdett gyakorolni Nishio-ryu Iai-t, tradicionális Iaido-t , Jodo-t, Naginata-t (Tendo-ryu). 1999-ben Nishio sensei Kievben tartott aikido szemináriumot, ezen mint uke vett részt Yoshida mester mellett. 2000 májusa óta Kievben él, az ott élőknek tanítja szisztematikusan az aikidot. 2003-ban létrehozta a Kiev Aikido és Küzdősport Szövetséget Ukrajnában. Számos Európai, Ázsiai országban képviseli Shoji Nishio aikido stílusát, hazánkba 2010 óta rendszeresen látogat. Kuroki mesterrel interjút készített a True Style Magazine (Povázsai László) az egyik csehországi aikido edzőtáboron. Takashi Kuroki (Nishio Aikido) szeminárium Rakovnik

Molnár Csaba, találkozásom az aikidoval

Molnár Csaba

1974. Augusztus 30.-

5.dan aikido mester
Neki köszönhetem, hogy életem része lett az aikido.
Egy cikk a Csömöri Hírekben

Egyesületünk

Yurus Aikido Egyesület

Aikido egyesületünk elsődleges célja az aikido népszerűsítése, a közös céllal velünk gyakorlók egységbe fogása, megtartása. Jobb, szervezettebb edzési körülmények biztosítása, hazai, nemzetközi aikido táborok látogatásának, szervezésének támogatása. Technikai segítségnyújtás, iránymutatás, hivatalos forma létrehozása azok részére, akik az aikidot Nishio mester elképzelései alapján szeretnék gyakorolni.

Egyesület által szervezett aikido edzések nyitottak, aki kedvet érez magában egy különleges harcművészet kipróbálására, köztünk a helye!

Egyesületünk az AIKIKAI HUNGARY taga.

Egyesületünk a YUFUKAN JAPAN tagja.

Yurusu Aikido Logo

Adatok az egyesületről

  • Megalakulás Dátuma: 2010. május 27.
  • Sorszám: TE-5903 Pest megyei Bíróság
  • Székhelye: 2730, Albertirsa Virág u. 3.
  • Cél szerinti besorolása: sporttevékenység
  • Civil szervezet jellege: sportegyesület
  • Képviseli: Németh Ferenc (elnök)
  • Alapszabály utolsó módosítása: 2016 Szeptember 21.
  • Adószám: 18141834-1-13
  • Statisztikai főtevékenysége: 9312
  • Bankszámlaszám: 11707062-20000703 (OTP)

Dokumentumok

vizsga

Aikido vizsgarendszer

Gyerekek 2020-tól

A gyerekek oktatásában legnagyobb hangsúlyt a helyes testtartás, a testtudat kialakítása kap, valamint az aikido későbbi tanulásához egy nagyon pontos, jól meghatározott alap felépítése.

Az új aikido tananyag jól alkalmazható az egészen fiatal (5 éves) gyerekek oktatásában, évi 2 vizsga lehetőséget biztosít minden gyermek részére.

Kor Fokozat Öv szín Megjegyés
5 év 13A, 13B fehér-citrom kicsi gyerek
6 év 12A, 12B citrom kicsi gyerek
7 év 11A, 11B citrom-narancs gyerek
8 év 10A, 10B narancs gyerek
9 év 9A, 9B narancs-zöld gyerek
10 év 8A, 8B zöld gyerek
11 év 7A, 7B zöld-kék gyerek
12 év 6A, 6B kék felnőtt
13 év 5A, 5B kék-barna felnőtt

13 kyu-tól (min. 5 éves kor) 7 kyu-ig (kb. 11 éves kor) tart, minden fokozat 2 vizsgára van bontva (pl.: 7A, 7B kyu.) Mikor a vizsgázó fokozatot vált (pl. 7B-ről 6A kyu-ra), új a fokozatához illő övet kap. A következő vizsgán nincs új öv, csak egy plusz csík, melyet az övre kell varrni. Minden sikeres vizsgáról oklevél kerül kiállításra, a fokozat sikeres teljesítéséről bejegyzés készül az egyesületi tagkönyvbe.

A 7 kyu-s szint teljesítése után a gyerek a felnőtt vizsga rendszerbe kerül, melynek első két szintjét (6, 5 kyu) még a megszokott 2 lépcsős megoldásban teljesítheti, mely lehetőséget biztosít részére az új -felnőtt- vizsga követelményekhez való alkalmazkodáshoz. Az 5 kyu-s szint teljesítése minimum 13 éves korban történik legjobb esetben, ha évente két vizsgát sikeresen teljesített. További aikido vizsgákat a felnőtt vizsgarendszer szabályzata alapján tehet.

A 14 évet betöltött gyerekek a felnőtt csoportba kerülnek, a felnőtt vizsgarendszerben kell szerepelniük, akkor is, ha a soron következő fokozatuk nem 6 kyu lenne.

Az új gyerek vizsgarendszer kevesebb aikido technikát tartalmaz, de nagyobb figyelmet fordít az „alapozásra”, a minőségi munkára, a képességfejlesztésre és zökkenőmentes átlépést biztosít a felnőtt rendszerbe.

Felnőttek 2023-tól

Felnőttek kyu és dan vizsgafeladatok.


Kyu vizsga oklevél

Kyu vizsga oklevél