Olvasnivaló
Aikido témájú írásaink

Mi az Aikido?

Az AIKIDO (合気道, nyugaton Aikido, Aikidó ) tradicionális alapokra épülő modern, japán harcművészet. Alapítója Morihei Ueshiba 1883. december 14-én született Japánban, ismertebb nevén O-szenszej, azaz „Nagymester”, „Nagy tanító”. Az aikido gyakorlati technikái a kifinomult mozgáson, az ellenfél erejének érzékelésén, elvezetésén, valamint annak szétszórásán vagy az ellenfélre való visszafordításán alapulnak. Az Alapító megfogalmazása szerint az aikido egy olyan Út, amellyel le tudjuk győzni a konfliktusokat magunkban, amellyel békét teremthetünk a világegyetemben. Ennek megfelelően az aikido gyakorlása során nem létezik ellenfél vagy ellenség, hanem partner van, akit vezetnünk, irányítanunk kell. A gyakorlónak tehát nem a pusztításra, hanem minden esetben az építő jellegű konfliktuskezelésre kell törekednie.

Az aikido nem versenysport. Az aikido gyakorlásának célja nem csak az egyes mozdulatok vagy fogások tökéletesítése, hanem a gyakorló (aikidoka) testi-lelki fejlesztése a természet törvényeivel összhangban.

Az aikido anyaszervezete a tokiói székhelyű Aikikai Szövetség (Aikikai Foundation) , melynek fő célja az aikido fejlesztése, népszerűsítése.

aikido kanji

Shoji Nishio: Az Aikido egy nyelv.

Az Aikidonak ugyan az a célja, mint az emberi nyelvnek. Ebben az értelemben valószínűleg azt mondhatjuk, hogy az Aikidóban a dojoban zajló gyakorlat egy szívhez szóló beszélgetés. Az Aikido technikája ebben különbözik más harcművészetek technikáitól. Az Aikido helyes gyakorlási módszere és a helyes technika, az alapján látszik, hogy mindkét részről megvan-e a szándék, hogy a helyességre törekedjen. A korrektséget azután a kölcsönös harmóniakeresés méri.

Összefoglalva az Aikido gyakorlásának és tanulásának helyes módja az, amikor lehetővé válik, hogy az emberekkel a technika nyelvén keresztül beszélgessünk. Remélem, hogy az Aikidót gyakorló emberek, amilyen hamar csak lehet, és amennyien csak lehet, szívről szívre tudnak egymással beszélgetni az Aikido nyelvén - a technikán - keresztül.

Kapcsolat más harcművészetekkel.

Szintén Shoji Nishio mester gondolata, hogy az Aikidot úgy is felfoghatjuk mint egy módszer, amit bármely harcművészetben sikeresen lehet alkalmazni.

Az Aikido gyakorlása a megszületése óta nagyon sokat változott. Az alapító mester első taníványai mind más harcművészetekben jártasak voltak, ezzel a tudással kezdték megismerni és gyakorolni az aikodot. Valószínűsíthető, hogy egy támadásra többféle módon is tudtak reagálni. Ez a tudás napjainkban már nincs meg minden gyakorlónak, és emaitt sok esetben úgy tűnik az aikido nem egy használható harcművészet, sokan csak tánchoz hasonlítják. Ez azonban nem az aikido tulajdonsága, csak azé aki így gyakorolja.