Olvasnivaló
Aikido témájú írásaink

Mi az Aikido?

Az AIKIDO (合気道, nyugaton Aikido, Aikidó ) tradicionális alapokra épülő modern, japán harcművészet. Alapítója Morihei Ueshiba 1883. december 14-én született Japánban, ismertebb nevén O-szenszej, azaz „Nagymester”, „Nagy tanító”. Az aikido gyakorlati technikái a kifinomult mozgáson, az ellenfél erejének érzékelésén, elvezetésén, valamint annak szétszórásán vagy az ellenfélre való visszafordításán alapulnak. Az Alapító megfogalmazása szerint az aikido egy olyan Út, amellyel le tudjuk győzni a konfliktusokat magunkban, amellyel békét teremthetünk a világegyetemben. Ennek megfelelően az aikido gyakorlása során nem létezik ellenfél vagy ellenség, hanem partner van, akit vezetnünk, irányítanunk kell. A gyakorlónak tehát nem a pusztításra, hanem minden esetben az építő jellegű konfliktuskezelésre kell törekednie.

Az aikido technikák magukban foglalnak dobásokat és leszorításokat, melyek célja, hogy irányítsák vagy semlegesítsék az ellenfelet anélkül, hogy komoly sérülést okoznának. Ez a megközelítés lehetővé teszi a gyakorlók számára, hogy hatékonyan védekezzenek nagyobb vagy erősebb ellenfelek ellen is.

Az aikido anyaszervezete a tokiói székhelyű Aikikai Szövetség (Aikikai Foundation) , melynek fő célja az aikido fejlesztése, népszerűsítése.

Aikido a harcművészeten túl

A gyakorlatok nagy része partnerrel történik, és az aikido hangsúlyozza a testmozgás és a légzés összhangját, valamint a mentális fókuszt és a belső béke elérését. Az aikido nem csak egy fizikai tevékenység; sok gyakorlója szerint ez egyfajta spirituális út is, amely a belső harmónia és a külső világgal való békés együttélés felé vezet.

Az aikido oktatása általában a dojo-ban (gyakorlóterem) történik, ahol a gyakorlók különböző szinteken (kyu és dan fokozatok) keresztül haladnak előre. A haladás mértéke nem csak a technikai készségeken alapul, hanem a gyakorló által tanúsított hozzáálláson és szellemiségen is. Ebben az értelemben az aikido nem pusztán fizikai készségek elsajátításáról szól, hanem az emberi karakter fejlesztéséről is.

Az aikido nem versenysport. Az aikido gyakorlásának célja nem csak az egyes mozdulatok vagy fogások tökéletesítése, hanem a gyakorló (aikidoka) testi-lelki fejlesztése a természet törvényeivel összhangban.

A "KI" fejlesztése

Az aikido gyakorlása során különösen fontos a "ki" vagy életerő koncepciója, amely az élet minden aspektusában jelen van. Az aikidokák (aikido gyakorlók) gyakran dolgoznak ezen életerő fejlesztésén és finomításán, hogy javítsák technikáikat és összhangban legyenek magukkal és környezetükkel. Ez a megközelítés a mindennapi életben is alkalmazható, segítve a gyakorlókat abban, hogy nyugodtan és hatékonyan kezeljék a stresszt és a konfliktusokat.

Mennyire népszerű?

Az aikido népszerűsége a 20. század második felében nőtt meg jelentősen, részben Ueshiba Morihei nemzetközi bemutatóinak és a nyugati világban élő japán mesteroktatók munkájának köszönhetően. Ma az aikido világszerte elterjedt, számos különböző stílusban és iskolában gyakorolják, mindegyik saját hangsúlyokkal és interpretációkkal, de mind ugyanazon alapelvek mentén.

aikido kanji

Shoji Nishio: Az Aikido egy nyelv.

Az Aikidonak ugyan az a célja, mint az emberi nyelvnek. Ebben az értelemben valószínűleg azt mondhatjuk, hogy az Aikidóban a dojoban zajló gyakorlat egy szívhez szóló beszélgetés. Az Aikido technikája ebben különbözik más harcművészetek technikáitól. Az Aikido helyes gyakorlási módszere és a helyes technika, az alapján látszik, hogy mindkét részről megvan-e a szándék, hogy a helyességre törekedjen. A korrektséget azután a kölcsönös harmóniakeresés méri.

Összefoglalva az Aikido gyakorlásának és tanulásának helyes módja az, amikor lehetővé válik, hogy az emberekkel a technika nyelvén keresztül beszélgessünk. Remélem, hogy az Aikidót gyakorló emberek, amilyen hamar csak lehet, és amennyien csak lehet, szívről szívre tudnak egymással beszélgetni az Aikido nyelvén - a technikán - keresztül.

Kapcsolat más harcművészetekkel.

Szintén Shoji Nishio mester gondolata, hogy az Aikidot úgy is felfoghatjuk mint egy módszer, amit bármely harcművészetben sikeresen lehet alkalmazni.

Az Aikido gyakorlása a megszületése óta nagyon sokat változott. Az alapító mester első taníványai mind más harcművészetekben jártasak voltak, ezzel a tudással kezdték megismerni és gyakorolni az aikodot. Valószínűsíthető, hogy egy támadásra többféle módon is tudtak reagálni. Ez a tudás napjainkban már nincs meg minden gyakorlónak, és emaitt sok esetben úgy tűnik az aikido nem egy használható harcművészet, sokan csak tánchoz hasonlítják. Ez azonban nem az aikido tulajdonsága, csak azé aki így gyakorolja.

Kapcsolódó cikkek: