Olvasnivaló
Csikung témájú írásaink
csikung kanji

Mi a csikung (qigong)?

  • 2024. február 20.
  • Németh Ferenc

Szó szerint lefordítani, hogy mi a csikung jelentése nem könnyű, talán nem is kell. A QI/CHI/CSI életerő, energia, ami szükséges az élethez, az egész univerzum csi-ből épül fel. A GONG/KUNG képesség, készség. Ebből következik, hogy a csikung gyakorlása az életerő/energiával való bánás készsége.

A történelem során a kultúrák világszerte beszéltek valamiféle életerőről, amely minden élőlényt áthat, és megeleveníti azokat. Indiában ezt "pránának", a Csendes-óceáni szigeteken "manának", az ókori Görögországban "pnuema"-nak, a nyugati filozófiában pedig az energia vagy "élan vital" fogalmának nevezték. A Qi ennek a minden kultúrában közös fogalomnak a kínai változata, amely kísérletet tesz arra, hogy leírja magát az élet anyagát.

A Qi kínai írásjegyei

Talán ha megnézzük a kínai "Qi" írására használt írásjegyeket, akkor további betekintést nyerhetünk abba, hogy mi is ez a létfontosságú energia. A kínai írásjegyek egyfajta piktogramot jelentenek - kis absztrakt rajzokat, amelyeket különböző módon kombinálnak, hogy az általuk képviselt szavakhoz kapcsolódó fogalmakat ábrázolják. Mint ilyenek, a karakterek néha gazdag jelentéstartalmat rejtenek, ha úgy döntünk, hogy mélyen beléjük nézünk.

+ =

A qi leggyakoribb karaktere ez: 氣. Két részből vagy piktogramból áll. A 气 a levegőt, a 米 pedig a rizst jelképezi. Tehát a 氣 kombinált karakter a rizsből felszálló gőzt jelképezi. Világos, hogy valami anyagtalan, talán már-már megfoghatatlan dologra utalnak, amit azonban a mindennapi élet hétköznapi dolgaiban világosan látunk. Ezt a 氣 karaktert a hétköznapi használatban gyakran csak 气-re egyszerűsítik. A karakter e részének felszíni jelentése egyeseket arra késztetett, hogy azt higgyék, a qi csak a levegő vagy a légzés - de mint később látni fogjuk, ez messze elmarad a valódi jelentésétől. Most egy másik karaktert kell megvizsgálnunk.

+ =

A 炁 egy ősibb és ritkábban használt karakter a qi számára. Különösen a régi daoista szövegekben és talizmánokban fordul elő. Lényegében ugyanaz a felszíni jelentése és kiejtése, mint a 氣-nak, így nyilvánvalóan a benne rejlő szimbolika miatt választották ezt a karaktert. Ez a karakter ismét két részből áll: 旡, jelentése: nélkül, nincs, valaminek nincs a birtokában, és 火, ami a tüzet jelképezi (a 火 úgy jelenik meg, mint ez a 灬, ha radikálként használják és más karakterekkel kombinálják). Tehát a kombinált 炁 karakter azt jelenti, hogy "nincs tűz", a tűz, vagy más szóval "energia", amely a semmiből jön.

Tehát két írásjelünk van ugyanarra a szóra, amelyek mögött egészen más szimbolika áll. Az egyik kimondottan gyakorlatias - az energia, amelyet gyakorlati szempontból láthatunk és tapasztalhatunk, ahogyan azt a főtt rizs képviseli, a másik pedig inkább filozófiai, amely egy olyan energiát ír le, amelynek a forrását nem tudjuk meghatározni - a semmiből származik. Azt hiszem, innen ered a qi-vel kapcsolatos rejtélyek és félreértések nagy része. Mint fogalom, egyszerű szinten rendkívül gyakorlatias, ugyanakkor mélyen filozófiai is egyben. Ha a qi jelentésének mindkét aspektusát magunkévá tudjuk tenni, sokkal közelebb kerülünk ahhoz, hogy valóban megértsük és alkalmazni tudjuk ezt a megértést az életünkben.

csikung gyakorlása a város egyik zöld területén

A kínaiak úgy beszélnek a qi-ről, mint a kozmoszon átívelő élő erőről, a galaxisok, a Nap, a Hold és az időjárás mozgásáról, miközben a qi-nek nagyon specifikus fajtáit is meghatározzák, mint például az étkezésből származó energiát: 谷氣, amelyet megkülönböztetnek a légzésből származó energiától: 空氣. Tehát nyilvánvalóan az, hogy a "Qi" gyakorlati értelemben mit jelent, nagyban függ attól a kontextustól, amelyben használjuk. Ha el tudjuk fogadni ezt a kettősséget, miszerint a qi az élet áramlását írja le, ugyanakkor konkrét gyakorlati megnyilvánulásai is vannak, akkor ez egy nagyon hasznos fogalom lesz számunkra, amit az életünkben alkalmazhatunk. El tudjuk fogadni, hogy amiről beszélünk, amikor a qi-t vagy az energiát egy fényviharban, egy fában vagy egy emberi testben leírjuk, az ugyanaz a dolog abban az összefüggésben, hogy az energia életet ad ezeknek a dolgoknak, de néha nagyon különböző formákat ölt bennük. Azért, mert más formát öltött, nem jelenti azt, hogy többé nem beszélünk qi-ről. Ezután egészen konkrétan beszélhetünk a qi vagy energia minden egyes ilyen különböző típusáról, miközben felismerjük, hogy ezek egy nagyobb egésznek a részei, amely az egész világegyetemben áramlik. Felismerhetjük ezt a kapcsolatot, és elkezdhetjük látni a mintákat, azt, ahogyan az energia egyik formája átalakul a másikba, és minden egyes energiafajta valóban összefügg, és egy nagyobb minta és körforgás része.

A csikung

egy ősi kínai gyakorlat, ami a légzés, a testmozgás és a meditáció kombinációját jelenti, célja a testi, lelki és szellemi egészség javítása és a belső energia, az úgynevezett "qi" vagy "chi" áramlásának harmonizálása. A gyakorlat gyökerei több ezer éves múltra tekintenek vissza, és fontos részét képezik a hagyományos kínai orvoslásnak (TCM). Az egészség megtartásának, fejlesztésének művészete. Tudomány, filozófia, gondolkodásmód, amelyet a relaxáció, öngyógyítás, meditáció, az önművelés és harcművészeti edzés céljából is használnak.

A csikungban végzett mozdulatok fejlesztik az egyensúlyt, a koordinációt, a rugalmasságot, az izomerőt az állóképességet. A mély légzés a mozdulatokkal összehangolva elősegíti az ellazulást, fejleszti a test-elme kapcsolatát. A légzés szabályozásával a test néhány olyan funkciója is irányítható, amelyeket nem arra szántak, hogy akaratlagosan irányítsuk, mint például a szívverést.

A csikung elvei és gyakorlata

A csikung alapvető elve a "qi" vagy életerő áramlásának optimalizálása a testben, ami elengedhetetlen a fizikai és mentális egészség fenntartásához. A gyakorlat különböző formái között vannak statikus pozíciókat tartalmazó gyakorlatok, amelyekben a meditáció és a belső koncentráció állnak a középpontban, valamint dinamikus gyakorlatok, amelyek a testmozgásra és a légzésre összpontosítanak.

A csikung nem

Harcművészet. Az egyik tévhit, amivel rendszeresen találkozom, hogy a csikung egy harcművészet. Igaz, hogy a csikungot lehet alkalmazni, és történelmileg alkalmazták is a harcművészeti edzésben, de a csikung önmagában nem harcművészet. Inkább egyfajta tudás és az energiával való munkához szükséges készségek összessége, amely alkalmazható a harcművészetekre, ugyanúgy, ahogyan sok más dologra is. Úgy is tekinthetünk a csikungra mint a kínai harcművészetek közös alapjára.

Vallás. Egy másik gyakori tévhit, hogy a csikung vallás. Itt is van kapcsolat, de a csikung határozottan nem maga a vallás, hanem inkább valami, amit néha a valláson belül alkalmaznak. Ahhoz, hogy tudatában legyünk a bennünk áramló élő energiának és megértsük azt, ki kell alakítanunk a dolgok közötti kapcsolat megértését. Tekintettel arra, hogy sok vallási hagyomány végcélja a "megvilágosodás" elérése, e finom művészet gyakorlása és az általa nyújtott tudatosság értékes eszköz ezen az úton.

A csikung egy kíméletes mozgásforma

A csikung leggyakoribb típusa, amelyet a legtöbb ember látott, lassú, szelíd, szinte táncszerű mozdulatokkal jár. Talán láttál már embereket, akik ilyen típusú mozgásokat végeznek a szabadban, parkokban kora reggel. Gyakran előfordul, hogy az ilyen mozdulatokat végző emberek közül sokan az idősebb generáció tagjai. Ez sok embert arra enged következtetni, hogy a csikung egy gyengéd mozgásforma, amely elsősorban idős emberek számára alkalmas. És a csikung néhány legelterjedtebb fajtája minden bizonnyal megfelel ennek a leírásnak. Mivel a mozdulatok általában olyan gyengédek és könnyen kivitelezhetőek, minden korosztály végezheti őket, beleértve azokat az idősebbeket is, akik szeretnék megőrizni fizikai képességeiket, ameddig csak tudják. De a csikung ennél sokkal több is lehet, és sokkal több is. Ne feledjük, hogy a csikungot a harcművészek is használják teljesítményük fokozására, így nem minden csikung fajta szelíd vagy elsősorban az idősebbeknek való.

a természetben csikungot gyakorlók

Csikung, jóga és tai chi

A legtöbb csikung-gyakorlat központi elemei, legyenek azok gyengédek vagy erőteljesek, az elme, a test és a légzés. Ha ezt a hármat együttesen használjuk, akkor képesek vagyunk hatékonyan dolgozni az energiánkkal. E három komponens együttes használata gyakran vezet ahhoz, hogy a csikungot más elme/test gyakorlatokkal hasonlítják össze, sőt néha össze is keverik velük. A két leggyakoribb gyakorlat, amelyhez a csikungot hasonlítják, a jóga és a tai chi.

Rengeteg jó összehasonlítást lehet tenni ezek között a különböző elme-test művészetek között, és a csikungot néha még "kínai jógának" is nevezik (fordítva, Kínában a jógára gyakran "indiai csikung"-ként hivatkoznak), ami tényleg nem rossz módja annak, hogy segítsen az embereknek megérteni a hasonlóságot ezek között a gyakran eléggé különbözőnek tűnő gyakorlatok között.

Amikor az emberek először kerülnek kapcsolatba a csikunggal, az első reakciójuk gyakran az, hogy azt gondolják, hogy ez egy kicsit olyan, mint a tai chi, mivel az emberek gyakran jobban ismerik a tai chi nevet, mint a csikungot. Ismétlem - ez nem egy rossz összehasonlítás, de egy kicsit hátrafelé mutat. A tai chi a csikung egy fajtája. Ez egy speciális fókusz, és a csikung alapelveinek speciális alkalmazása az energiával való munkára egy nagyon kecses harcművészetben. De a csikung ennél sokkal több, az élet minden területén alkalmazható, nem csak a harcművészetekben. Tehát míg minden tai chi a csikung egy fajtája, nem minden csikung tai chi.

Még egy fontos tényező amiről itt szólni szeretnék. Részemre mindig zavaró tényező volt - legyen szó bármiféle gyakorlásról - amikor a mester elmodja, hogy mit kell érezzek. Annak, aki most kezd bármit is gyakorolni, ez egy plusz teher. Először csak töpreng, de később mérgelődik, hogy ő miért nem érzi azt, amit kellene. Semmi ilyen elvárásom nincs! Csak gyakoroljunk együtt, először mindenki tanulja meg a gyakolatok fizikai részét és formáit. Ha erre már nem kell figyelni, aztán majd jöhetnek az érzések!

Ha felkeltette érdeklődésedet ez a kis leírás, olvass tovább, nézz meg videókat a csikungról vagy gyere el közénk és gyakorolj velünk, mindenféle kötöttségek nélkül!

szeretettel várunk mindenkit csikung gyakorlásra

Mindenkit szeretettel várunk Budapesten és Albertirsán.