Olvasnivaló
Aikido témájú írásaink

Az Aikido alapelvei.

Fogd meg!

Miközben az aikido edzéseinken sokszor gyakorolunk fogásból, valójában ilyen "támadásokkal" általában nem találkozunk harcművészeti edzésen. Maga a gondolat hogy megkíséreljük megragadni az ellenfél csuklóját, többé-kevésbé elképzelhetetlen lenne a tényleges harcban. Amit az ilyen "támadások" azonban az aikidóban képviselnek, az nem egy "megfogtak vagy elkaptak" érzés, hanem inkább egy "ez fogd meg" forgatókönyv. Az ötlet az, hogy ezzel a konfliktus kimenetele már eldőlt. E kezdeti felajánlás után következik az, amit Ueshiba Sensei michibiki-nek, "vezetésnek" nevezett. A kapcsolat kiépítése és fenntartása a technikán keresztül, megtalálva egy irányt amely az uke és a tori részére azonos és soha nem ellentétes - az aikidoban.

Nincs alapállás

Az alapállásra konfliktus épülhet, mert nem természetes, hanem azt mutatja, hogy harcra készülsz, vagy arra készen állsz. Ezért az aikidóban nincs szükég alapállásra. Ueshiba Sensei maga mindig természetesen és könnyedén állt, egyenes lábakkal és egyenes kezekkel, függetlenül attól, hogy a technika shomen vagy yokomen volt. Az ilyen testtartás helyes és elismeri az ellenfeledet, és lehetővé teszi, hogy közvetlenül szembe nézz vele. Ez nagyon természetes hétköznapi testtartás. Mivel budo-t gyakorolsz, muszáj felvenned egy "mentális" tartást, de a felszínen ennek nem kell megjelennie. Ha karddal vagy bottal gyakorlsz a testtartásod legyen akkor is természetes, egyszerűen csak úgy tartod a fegyvered, ahogy van. Az érintkezés pillanatában már beléptél.

Fontos hármas

Az aikido mint az elfogadó harcművészet három fontos elemet foglal magában:

  • belépés (irimi)
  • az ütés (ate)
  • a tisztító kard (misogi no ken)

Nem hiszem, hogy az aikido mint budo ezek megértése és elsajátítása nélkül működőképes lehet. Ezek az elemek mind alapvető fontosságúak és összefüggnek egymással tökéletesen természetes módon.

Irimi isoku

Irimi egy "fél lépés". A konfliktus kimenetelének meghatározója még az első kapcsolatfelvétel előtt. A kapcsolatfelvétel pillanatában olyan helyzetbe kell hoznod magad, hogy képes légy atemit adni(támadni), de egyben olyanba is, amelyben a támadó nem képes elérni. Ezt a fajta felállást (tsukuri) megteremteni csak kokyu-val, az ütésritmus használatával lehet. (szó szerint "lélegzetvétel", de a ritmusra és az időzítésre is vonatkozik) Ez nehezen kivitelezhető a szabadkezes technikában, gyakorlásához a kard és bot használata nagy segítség. A fegyverek integrálása a gyakorlásba segít tisztázni a dolgokat, mert a karddal való vágások és a bottalt történő ütések szemléletesebbek, és segítenek a megfelelő mozgás elasjátításában.

Morihei Ueshiba O-Sensei

Ai-Ki: Az "Ai" a harmóniát, az "Ki" pedig az energiát vagy életerőt jelenti. Az Aikido célja az, hogy összehangolja az emberi energiákat és irányítsa azokat a pozitív, harmonikus célok felé.

Támadó energiájának felhasználása: Az Aikido nem arról szól, hogy erővel állj szemben az ellenfél energiájával, hanem arról, hogy azt átveszed és irányítod, kihasználva az ellenfél erejét a mozgásban és technikákban.

Kokyuho: Ez a légzés fontosságára utal az Aikidoban. A helyes légzés segít az energiád irányításában, valamint a mozgásaidban és technikáidban.

Centrális erő és egyensúly: Az Aikido arra ösztönzi a gyakorlókat, hogy megtalálják az egyensúlyt testben és lélekben. A centrális erő és a stabilitás lehetővé teszi, hogy hatékonyan kezeld az ellenfeled energiáját.

Ukemi: Ez a technika az esés és a gördülés művészete az Aikidoban. Az Aikido gyakorlói nem csak technikákat tanulnak, hanem azt is, hogyan essenek biztonságosan és rugalmasan a földre, hogy minimalizálják a sérülés lehetőségét.

Ezek az alapelvek az Aikido lényegét képezik, és segítenek a gyakorlóknak abban, hogy nemcsak fizikailag, hanem mentálisan és szellemileg is fejlődjenek a gyakorlatok során.