Chi kung

legfrissebb

"Az ezer mérföldes utazás egyetlen lépéssel kezdődik"

shaolin masterclass

Shi Heng Yi és Shi Heng Zuan mesterek
2023. június 5-7. Kolozsváron.

egyensúly, koordináció, rugalmasság, izomerő, állóképesség

Mi a Chi Kung?

Szó szerint lefordítani nem könnyű és talán nem is kell. A chi életerő, energia, ami szükséges az élethez, az egész univerzum chi-ből épül fel. A Kung képesség, készség. Ebből következtetve, a chi kung az életerő/energiával való bánás készsége. Az egészség megtartásának és fejlesztésének művészete, tudomány, filozófia, gondolkodásmód, amelyet a relaxáció, öngyógyítás, meditáció, az önművelés és harcművészeti edzés céljából is használnak. A Tai Chi-hez hasonlóan egy ősi kínai művészet, amely finom, természetes gyakorlatokat alkalmaz, hogy növelje és kiegyensúlyozza az energia áramlását a testben. A chi kung-ban végzett mozdulatok fejlesztik az egyensúlyt, a koordinációt, a rugalmasságot, az izomerőt és az állóképességet. A mély légzés a mozdulatokkal összehangolva elősegíti az ellazulást és fejleszti a test és elme kapcsolatát. A kínai filozófiában a Qi az a bioelektromos energia, amely fenntartja fizikai és szellemi jólétünket. Amikor ez az energia a chi kung gyakorlása révén egyensúlyba kerül, minden dolog zökkenőmentesen és meghatározott rendben áramlik. Ez ahhoz vezet, hogy az egyén megtapasztalja a fizikai, mentális és spirituális egészséget.

chi kung group image
mozgás minden nap minden korosztálynak

A gyakorlás célja

hogy legyen egy olyan rendszeres “rituális szertartás” az életünkben amely biztosítja, hogy a testünk minden csontját, ízületét és izmát megmozgatjuk. Kezdőként az elsődleges célja a rendszeres mozgás beépítése a mindennapi tevékenységeink közé.

chi kung group image

Mindenki gyakorolhatja

kortól, nemtől, mérettől vagy akár fizikai fogyatékosságtól függetlenül. Ha figyelemmel gyakorolunk, meg fogjuk érteni mit üzen a testünk és a gyakorlást hozzá tudjuk igazítani. A különböző mozgásformák közül talán a leg sokrétűbb. Kis humorral kimondhatjuk, ha van olyan testrészed ami még mozgatható, képes vagy chi kungot gyakorolni. Ezt az is alátámasztja, hogy van ülő és fekvő testhelyzetben gyakorolható változata is.
Ezek a speciálisan tervezett gyógyító energia gyakorlatok és a megfelelő légzéstechnikák nagymértékben növelik az ember szív- és érrendszeri kondícióját, rugalmasságát, mozgáskoordinációját, reflexeit és önkontrollját. Emellett elősegíti a testsúlykontrollt, az önbizalmat és a stresszoldást. Ezen kívül az embernek lehetősége van egy lenyűgöző művészetet elsajátítani, miközben nagyon praktikus egészségjavító és önvédelmi technikákat tanul.

Nők

A nők a Természetes Hagyományos Kínai Chi Kung rendszerét csodálatos módszernek találják, hogy formában tartsák magukat, lefogyjanak, tonizálják az izmaikat, miközben a lelki békét és nyugalmat fejlesztik. Megelőzi a csontritkulást, teste erősebb, hajlékonyabb lesz.

Férfiak

A férfiak úgy találják, hogy a természetes hagyományos kínai Chi Kung és a harcművészetek tanulmányozása kiváló módja a fizikai erőnlét fenntartásának, a napi nyomás enyhítésének és az önbizalom növelésének a mindennapi problémamegoldás területén.

A lényeg a részletekben rejlik

A finomítás művészete

Egyre finomabb részletek felfedezése a légzéssel és a testünkkel kapcsolatban. A finomítás úgy is felfoghatjuk mint valaminek a mélyére ásni.

A finomítás célja,

hogy fel tudjuk mérni milyen állapotban vagyunk, túl feszültek vagy túl szétszórtak. A chi kung segítséget nyújt az állapotunk szabályozásában, hogy felismerjük időben a változásokat és azt a megfelelő kordában tudjuk tartani. Ezzel egyensúly teremtünk vagy abban maradunk.

chi kung group image
először csak másolj !

A tanulás szakaszai

chi kung group image

A tanulás kezdeti szakaszában nem kell csak utánozni, másolni a mozdulatokat. Nem kell semmit érezni, nem kell semmit elképzelni, bármire is gondolni. Addig amíg magadtól nem tudod a mozdulatokat, csak figyelmesen másolni.

Előbb utóbb már szükségtelen a másolás, mert már érzed a mozdulatokat. Ezek már a saját mozdulataid, de még nem jelenti azt, hogy azok már jók is. Ezért fontos, hogy gyakorlás közben ellenőrizd, milyen érzéseket váltanak ki belőled. Feszültebb leszel vagy lazább.

A részletek felfedezése, a finomítás itt kezdődik. Az előző két szakaszban csak a váz épült fel.

nincs kívül és nincs belül

Figyelem a gyakorlás közben.

Fontos, hogy gyakorlás közben tegyünk félre minden más problémát. Amíg gyakorlunk - legyen az fél óra vagy egy óra -, kizárólag a gyakorlatokra koncentráljunk. Kezdőként legtöbb gyakorlat elég bonyolultnak tűnik, ez a figyelem összpontosítás szinte magától meg fog történni, főleg ha nem otthon, hanem csoportosan gyakorlunk.

Belső és külső élmények

Nem szükséges és nem is javasolt a csukott szemmel gyakorlás. A figyelmünket túlságosan befelé fordítja. Fontos az is, hogy tisztában legyünk azzal mi történik odakint. De az sem helyes, ha túlságosan a környezetünkre figyelünk, ilyen figyelemelterelő lehet a kellemes zene. A chi kung gyakorlása a Yin és Yang, az egyensúly elve alapján történik. Valójában nincs kívül és nincs belül, egy dolog van, az elménk állapota.

chi kung group image

Formák

chi kung group image

Kezdéshez a leginkább javasolt a Ba Duan Jin, a mozdulatai nem túl bonyolultak, nem kell hozzá semmi speciális. Egy saját összefoglaló itt olvasható .

A következő szint lehet a Yi Jin Jing. Mozdulataiban vannak hasonlóságok, de a bonyolultságuk már nagyobb.

A következő szint a Luohan gyakorlat, ebben a mozdulatok szélesebbek és alacsonyabbak.

Mindegy, hogy a mozdulatok dinamikusak vagy statikusak, használunk-e zenét gyakorlás közben vagy sem, kint gyakorlunk a természetben vagy odabent a lényeg, hogy semmit sem bízol a véletlenre, ami veled történik.

A Mester

akit követünk

Shi Heng Yi (释恒義) mester a Shaolin Temple Europe (歐洲少林寺) vezetője, és ebben a funkcióban felelős a németországi Otterbergben található kolostor novíciusainak, tanítványainak és mesterhallgatóinak fizikai és szellemi képzéséért.

Célja és törekvése nemcsak az elméleti alapelvek érthető magyarázata és közvetítése, hanem mindenekelőtt az, hogy ezt a tudást a mindennapi életben gyakorlatiasan, kézzelfoghatóvá, az emberek számára használhatóvá tegye.

Shi Heng Yi mester több mint 30 éve tanulmányozza és gyakorolja az elme és a test közötti kapcsolatot. Erőssége abban rejlik, hogy zökkenőmentesen ötvözi ezt a tudást a fizikai gyakorlatokkal, és harcművészetek gyakorlásával - Kung Fu és Qi Gong. Tudományos háttérrel rendelkezik, de szívesebben él a Shaolin templomban, a németországi Otterbergben található kolostorban. 2010 óta gondozza a települést, megszemélyesíti a fenntartható fejlődést, a shaolini kultúra és filozófia terjesztését. Kortárs szerzetesként Yi mester okostelefont tart a ruhája zsebében, mivel nem lát ellentmondást az ősi tudással való együttélés és a csúcstechnológia között. „Egyetemes érvényű törvény, hogy csakis az egyensúly megtalálása vezethet boldog és ugyanakkor sikeres élethez.” - mondja Yi mester.

Shi Heng Yi mester képe
elindulni a legnehezebb

Legyél a saját mestered!

chi kung group image

Az első lépések megtételéhez biztos, hogy segítségre lesz szükséged. Ilyen lehet a zene, videó vagy oktató de a végén ezek már szükségtelenek.

Segítség a Luohan 13-as gyakorlatsor első elemének 1. Old monk chopping wood megtanulásához.

További saját videók gyakorláshoz:
2. Luohan Draping Coat
3. Lazy Monk Liying on Pillow
4. Double Hands Pushing Mountain
5. Wind Swinging Lotus Leaves

Gyakorolj velünk Albertirsán

A sportcsarnokban hétfőn és szerdán 19:30-tól Térkép, hogy könnyen megtalálj

Mindig friss információk a facebook csoportban

Gyakorolj velünk Budapesten

Váci út 99. 4-es épület tornaterem hétfőn és szerdán reggel 07:30-tól Térkép, hogy könnyen megtalálj

Mindig friss információk a facebook csoportban

Napló a gyakorlásról: 2023

amit érdemes megnézni

Látnivalók

chi kung group image