Csikung

A légzés a híd a tudat és a test között...
egyensúly, koordináció, rugalmasság, izomerő, állóképesség

Mi a csikung?

Szó szerint lefordítani nem könnyű, talán nem is kell. A chi életerő, energia, ami szükséges az élethez, az egész univerzum chi-ből épül fel. A Kung képesség, készség. Ebből következtetve, a csikung az életerő/energiával való bánás készsége.

Az egészség megtartásának, fejlesztésének művészete. Tudomány, filozófia, gondolkodásmód, amelyet a relaxáció, öngyógyítás, meditáció, az önművelés és harcművészeti edzés céljából is használnak. A Tai Chi-hez hasonlóan egy ősi kínai művészet, amely finom, természetes gyakorlatokat alkalmaz, hogy növelje, kiegyensúlyozza az energia áramlását a testben.

csikung kanji

A csikungban végzett mozdulatok fejlesztik az egyensúlyt, a koordinációt, a rugalmasságot, az izomerőt az állóképességet. A mély légzés a mozdulatokkal összehangolva elősegíti az ellazulást, fejleszti a test-elme kapcsolatát. A légzés szabályozásával a test néhány olyan funkciója is irányítható, amelyeket nem arra szántak, hogy akaratlagosan irányítsuk, mint például a szívverést.

A kínai filozófiában a Qi az a bioelektromos energia, amely fenntartja fizikai, szellemi jóllétünket. Amikor ez az energia a csikung gyakorlása révén egyensúlyba kerül, minden dolog zökkenőmentesen, meghatározott rendben áramlik. Ez ahhoz vezet, hogy az egyén megtapasztalja a fizikai, mentális, spirituális egészséget.

mozgás minden nap minden korosztálynak

A csikung gyakorlás célja,

hogy legyen egy olyan rendszeres “rituális szertartás” az életünkben amely biztosítja, hogy a testünk minden csontját, ízületét, izmát megmozgatjuk. Kezdőként az elsődleges célja a rendszeres mozgás beépítése a mindennapi tevékenységeink közé.

A csikungot mindneki gyakorolhatja

Mindenki gyakorolhatja

kortól, nemtől, mérettől vagy akár fizikai fogyatékosságtól függetlenül. Ha figyelemmel gyakorolunk, meg fogjuk érteni mit üzen a testünk és a gyakorlást hozzá tudjuk igazítani. A csikung a különböző mozgásformák közül talán a leg sokrétűbb. Kis humorral kimondhatjuk, ha van olyan testrészed ami még mozgatható, képes vagy csikungot gyakorolni. Ezt az is alátámasztja, hogy van ülő, fekvő testhelyzetben gyakorolható csikung gyakorlatsor is.
Ezek a speciálisan tervezett gyógyító energia gyakorlatok, a megfelelő légzéstechnikák nagymértékben növelik az ember szív- és érrendszeri kondícióját, rugalmasságát, mozgáskoordinációját, reflexeit és önkontrollját. Emellett elősegíti a testsúlykontrollt, az önbizalmat, a stresszoldást. Ezen kívül az embernek lehetősége van egy lenyűgöző művészetet elsajátítani, miközben nagyon praktikus egészségjavító önvédelmi technikákat tanul.

Nők

A nők a természetes hagyományos kínai csikung rendszerét csodálatos módszernek találják, hogy formában tartsák magukat, lefogyjanak, tonizálják az izmaikat, miközben a lelki békét, nyugalmat fejlesztik. Megelőzi a csontritkulást, teste erősebb, hajlékonyabb lesz.

Férfiak

A férfiak úgy találják, hogy a természetes hagyományos kínai csikung a harcművészetek tanulmányozása kiváló módja a fizikai erőnlét fenntartásának, a napi nyomás enyhítésének, az önbizalom növelésének a mindennapi problémamegoldás területén.

A csikung lényeg a részletekben rejlik

A finomítás művészete

Egyre finomabb részletek felfedezése a légzéssel, a testünkkel kapcsolatban. A finomítás úgy is felfoghatjuk mint valaminek a mélyére ásni.

A finomítás célja,

hogy fel tudjuk mérni milyen állapotban vagyunk, túl feszültek vagy túl szétszórtak. A csikung segítséget nyújt az állapotunk szabályozásában, hogy felismerjük időben a változásokat, azt a megfelelő kordában tudjuk tartani. Ezzel egyensúly teremtünk vagy abban maradunk.

Csikung a finomítás művészete
először csak másolj !

A tanulás szakaszai

A csikung tanulás szakaszai

A tanulás kezdeti szakaszában nem kell csak utánozni, másolni a mozdulatokat. Nem kell semmit érezni, nem kell semmit elképzelni, bármire is gondolni. Addig amíg magadtól nem tudod a mozdulatokat, csak figyelmesen másolni.

Előbb utóbb már szükségtelen a másolás, mert már érzed a mozdulatokat. Ezek már a saját mozdulataid, de még nem jelenti azt, hogy azok már jók is. Ezért fontos, hogy csikung gyakorlás közben ellenőrizd, milyen érzéseket váltanak ki belőled. Feszültebb leszel vagy lazább.

A részletek felfedezése, a finomítás itt kezdődik. Az előző két szakaszban csak a váz épült fel.

nincs kívül és nincs belül

Figyelem a gyakorlás közben.

Fontos, hogy gyakorlás közben tegyünk félre minden más problémát. Amíg gyakorlunk - legyen az fél óra vagy egy óra -, kizárólag a gyakorlatokra koncentráljunk. Kezdőként legtöbb gyakorlat elég bonyolultnak tűnik, ez a figyelem összpontosítás szinte magától meg fog történni, főleg ha nem otthon, hanem csoportosan gyakorlunk.

Belső és külső élmények

Nem szükséges és nem is javasolt a csukott szemmel gyakorlás. A figyelmünket túlságosan befelé fordítja. Fontos az is, hogy tisztában legyünk azzal mi történik odakint. De az sem helyes, ha túlságosan a környezetünkre figyelünk, ilyen figyelemelterelő lehet a kellemes zene. A csikung gyakorlása a Yin és Yang, az egyensúly elve alapján történik. Valójában nincs kívül és nincs belül, egy dolog van, az elménk állapota.

Csikung gyakorlás közben a lényeg a figyelem.

Formák

Csikung mozdulatsorok

Kezdéshez a leginkább javasolt a Ba Duan Jin, a mozdulatai nem túl bonyolultak, nem kell hozzá semmi speciális. Egy saját összefoglaló itt olvasható .

A következő szint lehet a Yi Jin Jing. Mozdulataiban vannak hasonlóságok, de a bonyolultságuk már nagyobb.

A következő szint a Luohan gyakorlat, ebben a mozdulatok szélesebbek, alacsonyabbak.

Mindegy, hogy a mozdulatok dinamikusak vagy statikusak, használunk-e zenét gyakorlás közben vagy sem, kint gyakorlunk a természetben vagy odabent a lényeg, hogy semmit sem bízol a véletlenre, ami veled történik.

A Mester

akit követünk

Shi Heng Yi (释恒義) mester a Shaolin Temple Europe (歐洲少林寺) vezetője, és ebben a funkcióban felelős a németországi Otterbergben található kolostor tanítványainak, mesterhallgatóinak fizikai, szellemi képzéséért.

Célja, törekvése nemcsak az elméleti alapelvek érthető magyarázata, közvetítése, hanem mindenekelőtt az, hogy ezt a tudást a mindennapi életben gyakorlatiasan, kézzelfoghatóvá, az emberek számára használhatóvá tegye.

Shi Heng Yi mester több mint 30 éve tanulmányozza, gyakorolja az elme és a test közötti kapcsolatot. Erőssége abban rejlik, hogy zökkenőmentesen ötvözi ezt a tudást a fizikai gyakorlatokkal, harcművészetek gyakorlásával - Kung Fu, Qi Gong. Tudományos háttérrel rendelkezik, de szívesebben él a Shaolin templomban, a németországi Otterbergben található kolostorban. „Egyetemes érvényű törvény, hogy csakis az egyensúly megtalálása vezethet boldog, ugyanakkor sikeres élethez.” - mondja a mester.

Aki többet szeretne megtudni a mesterről, az itt olvashat róla.

Shi Heng Yi mester képe
elindulni a legnehezebb

Legyél a saját mestered!

Legyél a saját mestered

Az első lépések megtételéhez biztos, hogy segítségre lesz szükséged. Ilyen lehet a zene, videó vagy oktató de a végén ezek már szükségtelenek.

Segítség a Luohan 13-as gyakorlatsor első elemének 1. Old monk chopping wood megtanulásához.

Segítség a Luohan 13-as gyakorlatsor 3. elemének 3. Lazy Monk Liying on Pillow megtanulásához.

További saját videók gyakorláshoz:
2. Luohan Draping Coat
3. Lazy Monk Liying on Pillow
4. Double Hands Pushing Mountain
5. Wind Swinging Lotus Leaves

Gyakorolj velünk Albertirsán

A sportcsarnokban hétfőn, szerdán 19:30-tól Térkép, hogy könnyen megtalálj

Mindig friss információk a Csikung gyakorlás Albertirsán facebook csoportban

Gyakorolj velünk Budapesten

Váci út 99. 4-es épület tornaterem hétfőn, szerdán reggel 07:30-tól Térkép, hogy könnyen megtalálj

Mindig friss információk a Csikung gyakorlás Budapesten facebook csoportban

Napló a gyakorlásról: 2023 2024

Kérdések és válaszok

Tapasztalataink alapján összeállítottunk egy nem teljes listát, az edzéssel kapcsolatban felmerülő kérdésekről és ezekre választ is adtunk. Ha a kérdésed mégsem szerepel a listában, dobj egy emailt, megpróbálunk válaszolni rá.

megnézem
vélemények

a gyakorlás hatásai

Számomra a luohan csikung gyakorlás a lehető leghatékonyabban eltöltött énidő. A gyakorlatok koordinációra és testtudatra tanítanak miközben folyamatos és elmélyült koncentrációt igényelnek. Így, a luohan gyakorlatsor tetőtöl talpig átmozgat és energetizál. Furcsa, de nem tudom megunni, mert önkéntelenül is, minden nap egy kicsit máshogy csinálom, talán az aktuális hangulatomhoz igazodva. Néha dinamikusan mozgok, élvezve a lágy, egymásba folyó mozdulatokat, és mélyen dolgozom, hogy az izmaimat is érezzem utána. Máskor lassan, a légzésre koncentrálva, inkább valamiféle meditációra hajazva. Megint máskor a lágy és erőteljes mozdulatok váltakozására helyezem a hangsúlyt, és a harcművészeti jelleg kerül előtérbe. Kimeríthetetlen lehetőségek, és teljeskörű feltöltődés egy bő negyed óra alatt. ~Rebeka
A csikung gyakorlás számomra nagyon jó kiegészítés a jóga mellé, mert szeretem az olyan mozdulatokat amik áramlóak, összeköttetésben vannak a légzéssel. Ami a legfontosabb a gyakorlás közben, hogy nagyon nyugtatja az elmét, elcsendesíti a gondolatokat ez a fajta mozgás, megteremti a belső csendemet és nekem ez nagyon fontos a mindennapokban. ~Mici
Nagyjából egy éve kezdtem el a csikung gyakorlást. Pár hónappal később azt tapasztaltam. Hogy sokkal türelmesebb lettem, jobban bírom a stresszt és a munkahelyi termelést. Nagyon nyugodt lettem, átgondoltabban kezelek egy vitás szituációt. ~Tünde
amit érdemes megnézni

Látnivalók

Linkek, amiket érdemes megnézni