Olvasnivaló
Aikido témájú írásaink
mae ukemi kép

Mire jó az AIKIDO?
Önvédelemre használható?

  • 2021. május 7.
  • Németh Ferenc

Az AIKIDO-t népszerűsége mellett sok kritika is éri, sokan összehasonlítják hatékonyságát más harcművészetekkel, leginkább olyanok, akik sosem gyakorolták, esetleg youtube-on láttak róla videókat. Jelzem, az alapján gyakran jogos is a kritika. Nagyon sok helyen gyakorolhatjuk és bizonyára minden mesternek megvan a maga elképzelése, hogy számára mi a fő célja a gyakorlásnak. Ezek a célok nagyon különbözőek lehetnek, mert míg más harcművészetekben van egy közös pont: a verseny (és a győzelem), addig AIKIDO-ban ezek ismeretlen fogalmak.

Határozott véleményem:
- hogy rossz harcművészeti stílus nincs! Azt mindig valaki gyakorolja és a sikeressége az egyénen múlik.
- a harcművészetek fő értéke a gyakorlás közben megtett “út” és nem a végcél elérése.

Mint sok minden máshoz, a harcművészetek gyakorlásához is igazán nagy kitartás és türelem szükséges. Ez lehet az egyik fő oka annak, hogy manapság a harcművészetek népszerűsége egyre inkább csökken. Korunkban a kitartás nem divat, szeretjük a gyors eredményeket. A hosszú időn át gyakorlás akkor nem probléma, ha valami megragad a kiválasztott mozgásformában, ha van egy erő, ami a gyakorlás útján tart. Aztán lesznek mélypontok, amikor úgy érzed nincs kedved kimozdulni vagy nincs értelme gyakorolni, ilyenkor mindig csak elindulni nehéz, ha azt megteszed, minden rendben lesz és az edzés végén energiával feltöltve, jókedvűen távozol. Lesznek olyan időszakok is, amikor azt érzed, hogy jobban mennek a dolgok, minden egyszerűnek és természetesnek tűnik, de ne aggódj, ezen is túl leszel.

Jó hír, hogy az AIKIDO gyakorlás valóban hatásos, jót tesz az egészségnek, megoldás a mozgáshiányból származó panaszok nagy részére. A bemelegítés, a talaj közeli gurulás gyakorlatok és az egész edzés egy kihívás, de nem kényszerítés. Bátran merem állítani, hogy kb. 10 éves edzői munkám legfőbb eredménye, hogy az edzéseken az emberek hétköznapi problémáira tudunk megoldást találni, s ez által az általános közérzetük javul. Itt álljunk meg egy pillanatra! Szerintem sokkal fontosabb a hétköznapi problémákra megoldást találni, mint egy olyan dologra készülni, ami jobb esetben az életünk folyamán sosem következik be. S ha netán mégis, semmi biztosítékunk arra, hogy a módszereink hatásosak lesznek ellene. (pl. egy fegyverrel vaktában lövöldözővel szemben)

Ha valaki elkezd gyakorolni valamilyen harcművészetet vagy küzdősportot, rövid időn belül sokkal magabiztosabb lesz. Ennek a magabiztosságnak még semmi reális alapja nincs, de a külvilág számára ez a tény ismeretlen. :-) A jobb tartás, magabiztos megjelenés kevésbé célpont azok részére, akik valamilyen mondvacsinált indokot keresnek egy esetleges összetűzéshez. Ezzel a magabiztossággal azért jó vigyázni és tudatában kell lenni, hogy van, amikor használ, de van, amikor már kevés.

Használható-e az AIKIDO önvédelemre?

Az AIKIDO-val kapcsolatban talán az egyik legmegosztóbb kérdés, emiatt válaszolni is nagyon nehéz rá és ahány ember annyi különböző elképzelés. Íme az enyém:

Az AIKIDO a gyakorlás kezdetén kötött mozgásformák megtanulását jelenti, ebben az időszakban a gyakorlók leginkább önmagukra figyelnek. Az időszakok hossza teljesen egyéni lehet, ami nem azt jelenti, hogy egy gyorstalpalón is el lehet sajátítani azt, amit más 10 évig gyakorolt. Vannak leszorítások, dobások, ezek előre nem meghatározható mennyiségben variálhatók. Szerintem jobb kevesebb technikát jól tudni, mint túl sokat felületesen. A legtöbb AIKIDO-t gyakorló erről a szintről nem lép tovább. (1.dan) Elfogy a lelkesedése, nem látja hová lehet még fejlődni, a mester nem tudja tovább motiválni, valami oknál fogva befejezi a gyakorlást.

Ha sikerül megtanulni a formákat, utána a magunkra irányuló figyelmet vissza kellene irányítani a támadóra. Hiszen az AIKIDO nem más, mint a támadó által adott impulzusokra való reagálás, formák nélkül. Az impulzus is lehet sokféle, fogás, lökés, ütés, ami jöhet elölről, hátulról, oldalról, fentről, lentről, a sebessége pedig nagy tartományban változó. Az itt leírtakból látszik, hogy számtalan variáció lehetséges és egy támadás esetén a másodperc töredéke alatt kell reagálni. Ez jóval bonyolultabb, mint az előző szakaszban leírtak (a következő 10 év).

Ha ki szeretnénk terjeszteni a tudásunkat az AIKIDO edzésen kívülre is, - haladunk az önvédelem felé, de még messze vagyunk tőle - érdemes más harcművészeti edzéseken részt venni. Magam is KARATE-ra jártam évekig, még az AIKIDO mellett is. (Ha azt az időt is AIKIDO-val töltöttem volna most 5. dan-os lehetnék 4 helyett, de nem cserélném el.) Az ott gyakorlók (támadók) nem AIKIDO uke-k. Nem fogják azokat a megszokott támadási formákat megtartani, amiket a társaink AIKIDO edzésen. Egy más világ, nagy meglepetések érhetnek, de még nem a valóság! Addig amíg AIKIDO edzésen már a dojoba lépéskor a technikára koncentráltál, :-) itt egyből kiderül, ez hiba! Nincs technika! Egy pici figyelemhiány következményekkel járhat, könnyen betalál egy ütés, ami aztán módosítja az elképzeléseket. :-) Kiderül, hogy a begyakorolt AIKIDO technikák abban a formában nem működnek, ahogy azt gyakoroltuk. Kiderül, jobb ha nem akarok AIKDO gyakorlatokat csinálni, csak megoldást keresni, s örülök, ha egy két mozdulatra rá tudom fogni, hogy ez AIKIDO mozdulat volt :-) Ez a hely még mindig egy dojo, teljesen nyugodt lelkiállapotban vagy, a társaiddal gyakorolsz.

Amivel még számolni kell egy egyszerű önvédelmi helyzetben, ami minden eddigit megsemmisíthet: a lelkiállapot. Ha nem tudod megfelelő nyugalommal kezelni a helyzetet, a begyakorolt mozdulatok nagy része használhatatlan lesz, mert a szokatlan helyzet és az ijedtség lefagyaszt, akár mozdulni sem tudsz. Erre nehéz készülni, 99,99%-ban nem része az AIKIDO, de egyéb edzésnek sem. Ezért van fontos szerepe a hosszú időn át történő rendszeres gyakorlásnak, mely során a mozdulataink automatikus mozdulatokká alakulnak.

Fentieket összegezve láthatjuk, hogy AIKIDO gyakorlással megvalósítani az önvédelmet mennyire összetett dolog és milyen hosszú felkészülés szükséges hozzá. Sok esetben valós fizikai konfliktus nélkül megoldható egy kialakuló helyzet pusztán nyugalommal, magabiztos fellépéssel. Csak olyan esetben gondoljunk fizikai "harcra" ha már más megoldás nincs, vagy szeretteinket kell megvédeni. Ne gondolkodjunk technikákban, csak egyszerű mozdulatokban. Kitérés, atemi, menekülés. Az itt leírtak, a támadások legegyszerűbb típusai ellen lehetnek hatásosak.
Ha valaki azért keres edzést, hogy kimondottan önvédelmet tanuljon, az AIKIDO nem a legegyszerűbb megoldás. Ilyen esetben egy box edzés célravezetőbb lehet.

A témához kapcsolódó könyv: Rory Miller: Konfliktus és erőszak - A harcművészetek haszna és hatásossága valódi konfliktusokban. A könyvből készült egy jegyzet/összefoglaló mely igyekszik megragadni a könyv azon lényegét, amely segíthet bárkinek, hogy egyszerűen és hatékonyan alkalmazza a benne foglalt javaslatokat. Ez itt olvasható.

Mi romlott el az AIKIDO-ban?

Felmerülhet mindenkiben a kérdés joggal, hogy mi történt az AIKIDO-val? Hiszen a régi híres AIKIDO mesterekről számtalan történetet lehet hallani, melyben a sikereikről, győzelmeikről írnak.

Ha megfigyeljük, a régi híres mesterek úgy kerültek kapcsolatba az AIKIDO-val, hogy előtte már akár többféle harcművészetben jártasak voltak. A harcművészet gyakorlása részükre nem munka után heti 3 óra edzés volt, hanem nap mint nap órákat gyakoroltak, erről szólt az életük és ezen is múlott. Shoji Nishio mester gondolata volt, hogy az AIKIDO egy módszer, bármelyik harcművészetben alkalmazható.

Manapság az AIKIDO nagyon elterjedt mozgásforma, sok helyen gyakorolhatjuk sok különböző elképzelés alapján. Nem tartom problémának az AIKIDO átalakulását, hiszen ez a folyamat még O Sensei életében elkezdődött. (A háború utáni AIKIDO már inkább a béke művészete) Jellegével nagyon nagy teret betölt a "finomabb" harcművészetet gyakorolni szeretők körében. A lényeg , hogy mindenki megtalálja azt a fajta gyakorlást, ami hozzá legjobban illik.

Mostanában nagy érdeklődéssel nézem Szabó Balázs Japánról, a budo-ról és az AIKIDO-ról szóló óráit, beszélgetéseit. Itt található Ezekben gyakran megjegyzi, hogy a beszámolók, feljegyzések pontatlanok, a 100 éves eltérések sem ritkák.

Az internetnek nagy szerepe van az életünkben, óriási mennyiségű kép és videó anyag kerül publikálásra nap mint nap. Míg régen a hírek szájról szájra terjedtek, a mesterekről vagy a küzdelmekről, sok esetben nagy változásokon átesve, vagy teljesen megsemmisülve, addig ma a közösségi csatornákon pillanatok alatt több ezer emberhez szűrés nélkül eljutnak. Bárki lehet szakértő bármiben, felelősség nélkül.

Egy érdekes feladat!

Legtöbb AIKIDO-t bemutató videó megjegyzései közt a támadó valótlan viselkedését kritizálják. Kiválasztottam egy nem AIKIDO-s bemutatót a példa kedvéért, sokan hatékonynak és professzionálisnak tartják, kevés kritikával. Mellé kerestem egy AIKIDO bemutatót. Vizsgáljuk meg a két videót ilyen szempontból! Video 1 Video 2

De ne csak olvass, próbáld ki a gyakorlatban is! Edzések

És végül két hasonló témájú írás