Olvasnivaló
Aikido témájú írásaink

Shoji Nishio

1927. December 5. – 2005. Március 15.


Nishio sensei 1927-ben született Aomori elöljáróságban. 1951-ben lépett be az Aikikai Hombu Dojoba, ahol O-Senseitől tanult - előtte magas szinten foglalkozott judóval (6.dan Kodokan), karatéval (7.dan Shindo Shizen-ryu), iaidóval (8.dan Nihon Zendoku Iaido Federation) és jódóval, de tanult shindo Muso-ryu jodót (botvívás) és Hózoin-ryu yaridót (lándzsavívás) is. Ezekben a harcművészetekben szerzett szakértelmét harmonikusan illeszette be saját Aikidójába. Nézete szerint az Aikidó elsősorban budó, azaz harcművészet. 1955-ben lett Aikidó sihan.

Stílusában, - melyben nem használnak nyers erőt, mégis igen hatékony önvédelmi értékkel rendelkezik - kiemelt szerepet kap az irimi (belépés) és az atemi (életpont támadása) valamint a fegyveres - tantó, jó, bokken és katana - gyakorlás.

Tanítása szerint minden pusztakezes technikát ugyanúgy kell tudni végrehajtani fegyverrel is, mivel csak az eszköz különbözik, a mögöttük lévő alapelv nem. A fegyveres páros gyakorlatok (kumitachi, kumijo) pedig a dinamikát és a mozgáskoordinációt fejlesztik.

O-Sensei híres mondása értelmében - "Az Aikidó mozdulatai a kard mozgásán alapulnak" - kiemelt szerepet kap a pengével (iaitó) végzett gyakorlás. A katana használata ugyanis kiemeli a mozdulatok helyességét illetve hibás voltát. Nishio sensei erre alapozva fejlesztett ki egy új iaidó-iskolát, az Aiki Toho Iait, melyben minden egyes karddal végzett forma egy pusztakezes Aikidó-technika megfelelője. Alapítója és elnöke az Aikido Toho Iai Alapítványnak.

Dojója Tokyo-Yokohama részében volt. 2000-ig rendszeresen tartott edzőtáborokat Skandináviában, Dániában, Németországban , Franciaországban és az USA-ban, az utóbbi időkben már csak Japánban tanított.

Stanley Pranin és az Aikido Journal segített megőrizni Nishio Sensei technikai örökségét azáltal, hogy elkészítettek egy 9 DVD lemezből álló videó sorozatot, amelyet Nishio sensei karrierje csúcsán forgattak. Ezek a segédanyagok elengedhetetlenek hatalmas aikido rendszerének elsajátításához. A kurzus 82 technikát és koncepciót tartalmaz több mint 5 órányi időtartamban.

2004-ben jelent meg az Aiki News kiadásában Aikido - Yurusu Budo 許す武道‐合気道 című könyve.

Shoiji Nishio Aikikai Aikido Shihan Toho Iai-t gyakorol

Shoiji Nishio Aikikai Aikido Shihan