Olvasnivaló
Aikido témájú írásaink
aikid kandzsi kép

Mit jelent részemre az aikido?

  • 2013. május 29.
  • Németh Ferenc

Sokat gondolkodtam azon, valójában mit is jelent részemre az AIKIDO, de majdnem mindig oda jutottam, hogy nem tudom egyszerűen megfogalmazni. Talán azért mert nagyon sokat foglalkozom vele, tényleg a mindennapjaim így az életem része lett. Ha csak eljárnék néha vagy rendszeresen az edzésre sokkal könnyebb dolgom lenne. Akkor kikapcsolódás, sport, mozgással töltött idő egy kellemes társaságban. A gondolkodás közben azért kikötöttem kisebb nagyobb „szigeteken” mint például:

Harmónia és szépség, a mozdulatok megtanulása és a sok-sok gyakorlás közben arra törekszem, hogy a technikák (mozdulatok) egyre tökéletesebbek és harmonikusabbak legyenek. Van róluk egy elképzelésem, hogy milyen irányban milyen íven történnek. A valóságban gyakran nem sikerül úgy kivitelezni a technikákat, ahogy azokat elképzelem. Részemre ez egy nagy kihívás, hogy az elmélet és a gyakorlat közti különbségeket a lehető legkisebbre csökkentsem. Az AIKIDO emiatt szerintem nagyon nehéz. Egy olyan dolgot, amit a többi harcművészet pusztítással vagy rombolással old meg, az AIKIDO harmonikusan és szépen akar megoldani. Ez nagy különbség. Sok esetben azt látom, hogy a mérleg valamelyik irányba elbillen, harmónia és szépség vagy hatékonyság, én próbálom egyensúlyban tartani. Mióta fegyveres technikákat is gyakorolok, ezt sokkal tisztábban látom.

Tanulás és tanítás, egyre jobb módszerek kitalálása, fejlesztése, hogy magam és a tanítványaim részére a lehető leg szemléletesebb módon tudjam megmutatni, ábrázolni a technikát. A tanítványaimmal együtt gyakorolok, egymást tanítjuk.

Harcművészet, az edzések során igyekszem szem előtt tartani, hogy amit gyakorlunk, és ahogyan gyakoroljuk az alapjaiban harcművészet. Megvizsgálva az UKE (támadó) és TORI (a gyakorlatot végrehajtó) viszonyát, távolságát és pozícióját. Ebben nagy segítség részemre a fegyveres technikák bevezetése. Talán a fegyelem és a kitartó gyakorlás is ide sorolható.

Testmozgás, egészség megőrzés, rehabilitáció. Az a tapasztalatom, hogy a sok mozgás és gyakorlás olyan emberekbe is új életet önt, akik vagy sérülés, vagy pusztán csak a mozgás-mentes életükből adódóan fájdalmakkal élték a minden napjaikat. Talán ez a leg fontosabb hozadéka annak, ha valaki közénk áll.

A mindennapi életemben vagy a munkám során is gyakran használom az AIKIDO alapelveit, harmónia és szeretet. Ezt nagyon könnyű hirdetni, lehet mondani, hogy az edzőteremben ezt is gyakoroljuk, de betartani nagyon nehéz feladat.

Részemre nagyon sokat jelentett és szinte megváltoztatta az AIKIDO-hoz való hozzáállásomat Shoji Nishio sensei AIKIDO tanítása és technikái. Minden AIKIDO-t gyakorlónak azt kívánom, hogy legyen része ebben az érzésben!