Olvasnivaló
Aikido témájú írásaink
még ott a tojáshéj a fenekén

Kezdő Aikido edzés

  • 2024. január 26.
  • Németh Ferenc

Kétségkívül izgalmas és kihívást jelentő egy aikido edzésen részt venni, különösen ha valaki még sosem foglalkozott aikidoval vagy egyéb más harcművészettel.

Az aikido egy japán harcművészet, amelyben a mozgásokat és technikákat úgy fejlesztették ki, hogy azok ne pusztán a támadó ellen irányuljanak, hanem arra összpontosítanak, hogy ártalmatlanná tegyék vagy irányítsák a támadó energiáját. Fontos megérteni, hogy az aikido nem csak testi gyakorlatokból áll, hanem egy olyan művészet, amely mentális és spirituális fejlődést is kínál. Az edzések során fokozatosan fejlődik az ember egyensúlya, rugalmassága és reflexei, miközben megérti az energiairányítás és az ellenfelek erejének hasznosítását.

Egy kezdő számára a legfontosabb az alapok elsajátítása a rendszeres gyakorlás közben. Az idő és a kitartás segít megtanulni és fejleszteni az aikido technikáit, és minél többet gyakorolsz, annál inkább megérted az aikido működését, fogod érezni a fejlődést a mozgásban és a gondolkodásban.

Így kezdjük

sorakozo seza-ban fegyverekkel

Első edzéseken nem fontos a fehér karate vagy aikido ruha, bármilyen tréningruha, vagy leggings pólóval is tökéletesen megteszi, amiben kényelmesen tudsz mozogni. Benti cipőre nem lesz szükséged, a teremben tatamin gyakorlunk.

A harcművészetekben mindig van egy hagyományos üdvözlés/köszönés, amikor a terembe lépünk és amikor távozunk, ha még nem csináltál ilyesmit, ne aggódj, mindent elmagyarázunk.

Az óra elején bemelegítéssel kezdünk, ez fontos része az edzésnek. Ha mostanában semmit sem mozogtál a boltba járáson kívül, először ez is kihívás lesz, de aggodalomra semmi ok, csak annyit és úgy kell csinálnod ahogy bírod. A folyamatos gyakorlás során ebben is sokat fogsz fejlődni és ez lesz majd az alapja minden másnak.

bemelegítés aikido gyakorlás előtt

Mielőtt konkrét aikido gyakorlatokat tanulnál, meg kell ismerkedned különböző tompításokkal, gurulásokkal és esésekkel. Erre azért van szükség, mert legtöbb aikido technika befejezése során a támadó a földre kerül és ennek a sérülésmentes megoldásához ezek az ismeretek fontosak. Ez nem megy egy óra alatt, van aki gyorsan ráérez, de nem ez az átlagos. A bemelegítés során sok nyújtó és lazító mozdulatot végzünk, ami felkészíti a testedet, hogy mindenféle feszültségtől mentesen tudjon részt venni a gyakorlásban.

A gurulások és esések

Ez biztosan újdonság lesz, normál esetben az ember nem csinál ilyeneket, és aki 20 vagy 30 éve bukfencezett utoljára az tuti, hogy most szédülni fog. Ez normális dolog, ilyenkor pihenj picit. Ne gondold túl a dolgot, kívülről ez ijesztőnek tűnik, pedig a valóság nem az. Mindkét gyakorlatnak jó hatása van. Gondolj bele, a belső szerveinket inak és izmok tartják, melyek folyamatosan egy irányban vannak terhelve. A fekvés kivételével, a testünk egész nap függőleges helyzetben van, a belső szerveket a gravitáció a föld felé húzza. A gurulás és főleg az esés ezen változtat. Gurulás közben a szerveink a testen belül minden irányban picit mozdulhatnak és ezzel munkára kényszerítik a belső szerveket tartó rendszert.

előre gurulas az aikido bemelegítés része

Páros gyakorlatok

Az edzés eddigi részében egyedül végezted a gyakorlatokat, ami most változni fog. A páros gyakorlás során először nagyon egyszerű dolgokkal ismerkedünk meg. Mit jelent az aikidoban a kapcsolat, hogyan vegyük azt fel és tartsuk fenn folyamatosan a gyakorlat során. Vagy, hogy milyen a megfelelő “támadás”. Ha már ezzel megismerkedtél, jöhet pár lépés és fordulás amivel a támadások elől hatékonyan ki tudsz térni. Az aikido egy nagyon fontos eleme a kitérés, ez szinte minden gyakorlatban benne lesz.

kezdő aikidokaknak segít a haladó

Technikák

Dojonként (edzés helyszín) nagyon változó lehet az oktatási módszer. Van ahol egy edzésen többféle technika is szerepel. Mi egy technikát több edzésen keresztül gyakorlunk. Pont azért, hogy abból legalább pár dolog megmaradjon és úgy érezd, valamit megtanultál már.

Legtöbb helyen csak pusztakezes gyakorlatokat tanulnak/végeznek. Nálunk az edzés nagyobb része fegyveres gyakorlás. A pusztakezes és fegyveres gyakorlatok egymást erősítik és segítenek abban, hogy megértsd a gyakorlat lényegét, ne csak mozdulatokat tanulj meg. A fegyveres gyakorlatok mindig nagy odafigyelést igényelnek, igaz csak fa fegyverekről van szó, de ezzel is súlyos sérüléseket lehet okozni, ha gondatlanul használod. A fegyverrel gyakorlás - még ha az elején lehetetlen küldetésnek is látszik - nagyban hozzájárul a mozgáskultúrád fejlődéséhez. Egyes fegyveres technikák az aikido összes lényeges alapelvét magukba foglalják, ezért elsajátításuk hosszútávon meghatározó. Meggyőződésem, hogy a nulla szintről eljutni az első kyu vizsgáig a legnagyobb kihívás.

páros gyakorlás - egy gurítás előtti pillanat aikido edzésen

A végén

Mindig van valami olyan gyakorlat, amivel lezárjuk az edzést, légzésünket és tudatunkat lenyugtatjuk. Ez szintén dojonként változó lehet, az általam vezetett helyszíneken csikung gyakorlással zárjuk az edzést.

A teljes edzés Albertirsán kb. 2 óra 30 perc. Ami a következőkből áll:

  • bemelegítés, gurulások, esés gyakorlatok 50-60 perc
  • technika gyakorlása 60-70 perc
  • levezetés, csikung gyakorlás 30 perc

Siker és kudarc

A gyakorlás során lesz olyan alkalom, amikor azt fogd érezni, hogy minden rendben az edzésen, elégedett leszel magaddal és lesz ennek az ellenkezője is. Idős aikido mesterekkel folytatott beszélgetésekből kiderül, hogy ez a jelenség 30-40 év gyakorlás után is előfordulhat. A különbség csak annyi, hogy ők tisztában vannak ezzel és jobban tudják kezelni.
A gyakorlás során igyekszem mindenkire külön időt szentelni és a felmerülő kérdéseket megválaszolni. Fontos, hogy ne úgy gyere edzésre, hogy ma megtanulsz egy technikát és ha nem sikerül akkor csalódottságot érzel. Olyan nincs, hogy megtanultál egy technikát! Nincs két egyforma partner, támadás vagy szituáció, ezért minden technika más. Amit fejlesztünk az edzésen, az az, hogy a folyamatosan változó világhoz egyre könnyebben (megakadás nélkül) megtanulj kapcsolódni és alkalmazkodni.

A legnehezebb feladat

Az előző bekezdésben leírt siker és kudarc talán leginkább meghatározó eleme a kitartás. Ez a kitartás nem a gyakorlás közben fog hiányozni, nem! Ha már a teremben vagy, minden menni fog. 99%-os biztonsággal merem állítani, az edzés végén jókedvűen és energiával feltöltve indulsz majd haza és akkor még biztos vagy abban, hogy a következő edzésen is itt a helyed. A legnehezebb feladat majd csak akkor következik, amikor legközelebb is el kell indulni otthonról edzésre. Ha ekkor nem vagy elég határozott és elszánt, mindig lesz olyan “édes kifogás”, ami igazolást ad Neked a távollétre.

fegyverek kép

Jó ha tudod

Kimondottan kezdő csoport nem szokott indulni, mivel az aikidoban páros gyakorlás folyik, a haladók segíteni tudnak az újonnan érkezőknek. Egy edzésen nem csak egy emberrel fogsz gyakorolni, időközönként párcsere van.

Legtöbb harcművészeti edzésen már szinte az első óra után a küzdelem valamilyen kezdetleges formájával megismertetnek. Aikido edzésen erre ne számíts! Ha valami olyat szeretnél csinálni ahol a küzdelem a fő témája az edzésnek, akkor nem aikido edzést kell keresned!

Ha önvédelmet szeretnél tanulni 2 hét alatt, akkor szintén rossz helyen jársz! Az aikido nem olyan mozgásforma amit egy gyorstalpalón el lehet sajátítani. Meggyőződésem, hogy az önvédelmet sem lehet ennyi idő alatt megtanulni, de sok esetben nem a tudás az ami megvéd hanem az önbizalom, amit viszont rövid idő alatt is megszerezhetsz. 😊 de nem nálunk.

Amit biztosan ígérhetünk

Soha nem leszel magadra hagyva edzésen, mindig kapsz segítséget. Biztonságos, támogató közegben tanulhatsz. Erőnlétedre, korodra mindenki tekintettel lesz, nem az a cél, hogy első edzés után másnap ki sem tudj kelni az ágyból.

Ha kérdésed van

edzéssel kapcsolatban, szívesen válaszolok, ha tudok. Keress e-mailben vagy telefonon, vagy böngéssz a már megválaszolt kérdések között.

Sok sikert a kezdéshez, és ne feledd, az aikido valóban egy olyan ösvény, amely folyamatos fejlődést és meglepetéseket hozhat az életedben!