Blog
Aikido témájú írásaink
Összefoglaló Takashi KUROKI mester 2024es budapetsi aikido kurzusáról

Takashi KUROKI
aikido kurzus összefoglaló.

  • 2024. szeptember 20.
  • Németh Ferenc

2024. szeptember 14-15 között Takashi KUROKI aikido mester immár 10. alkalommal látogatott Budapestre, ahol aikido edzőtábort tartott. 5 év telt el az előző alkalom óta. A COVID majd a háborús helyzet Ukrajnában idézte elő ezt a hosszú szünetet.

Az edzőtáborok előtt mindig megkérdezte a mester, hogy mit szeretnék ha tanítana, de legtöbb esetben ezt rá bízom. Ha van olyan technikai kérdés amit tisztázni szeretnék, azt vagy az edzőtábor előtti napon délután, vagy ha egyszerűbb, akkor valamelyik szünetben meg tudom kérdezni tőle.

Az idei edzőtábor témája kissé eltérő volt az eddig megszokottaktól. Ahelyett, hogy különféle technikákat tanultunk volna, a hangsúly most azon volt, hogy egy technikát - ami a kote gaeshi volt - különféle támadási helyzetekből elemezzünk és azokat összehasonlítsuk, ami elsősorban a technika fegyverrel történő végrehajtása során volt érdekes. Ez a szemlélődés érdekes következtetéseket hozott felszínre, elsősorban azoknak, akik már valamennyire otthonosan mozognak a stílushoz tartozó fegyverkezelésben és fegyveres technikáiban.

Mint szervező, örömmel töltött el, hogy legalább annyi fehér öves gyakorló volt mint hakamás. Sajnos mostanában az edzőtáborokra és az edzésekre is jellemző kezd lenni, hogy nincsenek kezdők, csak a “régi motorosokkal” találkozik az ember. A kezdők hiány - véleményem szerint - azt mutatja, hogy csökken az aikido iránti érdeklődés. Igaz ez nem csak az aikidora, hanem egyéb más harcművészetekre is jellemző kezd lenni.

A gyakorlók jelentős része külföldről érkezett, de idén ez már kevesebb mint fele volt. Cseh, Lengyel, Olasz, Spanyol és Horvát aikidokák voltak kíváncsiak Kuroki mester AIKIDO kurzusára.

A szombati napon 5 óra, vasárnap pedig 3 óra edzés volt, 5-10 perces szünetekkel. Sok pihenésre nem volt lehetőség, az edzés inkább mentálisan volt fárasztó, a fegyveres technikák azonosítása és megértése nagy figyelmet igényel.

Bízom benne, hogy mindenkinek hasznos volt az edzőtábor és sok használható információval tért haza.

Mindenkinek köszönöm a részvételt,
hiszen Nélkületek az edzőtábor nem jött volna létre!

Aki többet szeretne KUROKI mesterrel gyakorolni, az tartson velünk! Évente két alkalommal Csehországba látogatunk, a következő alkalom:

november 16-17. Pardubice.

Information on the exact location