Olvasnivaló
Harcművészet témájú írásaink
kérdések és válaszok

Kérdések és válaszok
Csikunggal kapcsolatban

  • 2023. július 31.
  • Németh Ferenc
  • Mi a csikung?

    A chi életerő, energia, ami szükséges az élethez, az egész univerzum chi-ből épül fel. A Kung képesség, készség. Ebből következtetve, a csikung az életerő/energiával való bánás készsége. Az egészség megtartásának és fejlesztésének művészete, tudomány, filozófia, gondolkodásmód, amelyet a relaxáció, öngyógyítás, meditáció, az önművelés és harcművészeti edzés céljából is használnak.

    Mi a csikung három pillére?

    • A fizikai mozgás, a struktúra, ahogy a tested gyakorlás során "rendezve" van.
    • A légzés, ahogy azt használod a gyakorlás közben.
    • A szándék, a mentális állapot, gondolataid a gyakorlás közben

    Mindenki gyakorolhat csikungot?

    Igen. Ha nincs semmi különös betegséged, ami miatt a mozgás nem javasolt, akkor gyakorolhatod a csikungot. Többféle gyakorlatsor létezik, van amit ülve, de olyan is van amit fekvő helyzetben lehet gyakorolni.

    Miért érdemes csikungot gyakorolni?

    A csikung három pilléréből adódóan, megtanít a testeddel bánni, feljeszti a mozgáskultúrádat. A mindennapos gyakorlás biztosítja, hogy ne legyenek "berozsdásodott" részei a testednek. Megtanít a helyes légzésre, annak szabályozására, koncentrálni, észrevenni mikor és mitől kerülsz feszültebb állapotba és mikor vagy ellazult.

    Hogyan kezdjek csikungot tanulni?

    Több lehetőséged is van rá:

    • Keress a környékeden egy csapatot akik már régebben gyakorolnak.
    • Gyakorolhatsz otthon videó alapján is, a YouTube-on számos oktató videót találni.

    Mik a tanulás fázisai?

    • Először csak másolni kell a mozdulatokat, semmit nem kell elképzelni, vagy érezni.
    • Amikor már tudod a mozdulatokat, már nem kell másolnod, elkezded érezni amit csinálsz. Ez még nem jelenti azt, hogy az jó is. Figyeld meg mit érzel közben? Feszültséget vagy ellazulást.
    • Az igyazi gyakorlás itt kezdődik, mikor egyre finomabb részleteket fedezel fel az érzésekben a gyakorlás közben.

    Mi legyen az első gyakorlatsor amit megtanulok?

    Kezdéshez a leginkább javasolt a Ba Duan Jin, a mozdulatai nem túl bonyolultak, nem kell hozzá semmi speciális. Egy saját összefoglaló itt olvasható .

    Mikor gyakoroljam a csikungot?

    Csikung gyakorolható a nap bármely időszakában. Van olyan gyakorlatsor amely több mozgással jár, több energiával tölt fel. Ezt nem ajánlott este lefekvés előtt végezni.

    Milyen hosszú legyen egy gyakorlás?

    Bizonyos idő minimálisan szükséges, hogy a gyakorlásra tudj koncentrálni és ne máshol járjanak a gondolataid. Egyébként nem a gyakorlás hossza számít, hanem az, hogy közben légy koncentrált. A gyakorlsára szánt időben kergess el minden más gondolatot, csak arra figyelj amit csinálsz.

    Hasznos ha minden nap csikungot gyakorlok?

    Igen hasznos. A gyakorlás egyik lényege, hogy egy rendszeres napi rutinná váljon. Mindegy melyik gyakorlatsort csinálod, mindegyiknek megvan a jó hatása.

    Csikung gyakorlás előtt is be kell melegíteni?

    Igen. Mielőtt csikung gyakorlásához fogsz, végezz egy minimális 2-5 perc időtartamú bemelegítést. Haladj a fejtől lefelé a bokákig, mozgass meg minden ízületet.