Olvasnivaló
Harcművészet témájú írásaink
kérdések és válaszok

Kérdések és válaszok
Csikunggal kapcsolatban

  • 2023. július 31.
  • Németh Ferenc
  • 2024. május 7.
  • Mi a csikung?

    A chi életerő, energia, ami szükséges az élethez, az egész univerzum chi-ből épül fel. A Kung képesség, készség. Ebből következtetve, a csikung az életerő/energiával való bánás készsége. Az egészség megtartásának és fejlesztésének művészete, tudomány, filozófia, gondolkodásmód, amelyet a relaxáció, öngyógyítás, meditáció, az önművelés és harcművészeti edzés céljából is használnak. Többet szeretnék tudni róla.

    Kinek ajánlott a csikung?

    A csikung gyakorlatilag minden korosztály számára ajánlott, beleértve az időseket és azokat is, akik kevésbé intenzív fizikai aktivitást keresnek. Különösen hasznos lehet krónikus fájdalmakkal küzdőknek vagy stresszes életmódot folytatóknak. Ha nincs semmi különös betegséged, ami miatt a mozgás nem javasolt, akkor gyakorolhatod a csikungot. Többféle gyakorlatsor létezik, van amit ülve, de olyan is van amit fekvő helyzetben lehet gyakorolni.

    Miért érdemes csikungot gyakorolni?

    A csikung három pilléréből adódóan, megtanít a testeddel bánni, feljeszti a mozgáskultúrádat. A mindennapos gyakorlás biztosítja, hogy ne legyenek "berozsdásodott" részei a testednek. Megtanít a helyes légzésre, annak szabályozására, koncentrálni, észrevenni mikor és mitől kerülsz feszültebb állapotba és mikor vagy ellazult. Többet szeretnék tudni róla.

    Mi a csikung három pillére?

    • A fizikai mozgás, a struktúra, ahogy a tested gyakorlás során "rendezve" van.
    • A légzés, ahogy azt használod a gyakorlás közben.
    • A szándék, a mentális állapot, gondolataid a gyakorlás közben

    Hogyan kezdjek csikungot tanulni?

    Több lehetőséged is van rá:

    • Keress a környékeden egy csapatot akik már régebben gyakorolnak.
    • Gyakorolhatsz otthon videó alapján is, a YouTube-on számos oktató videót találni.

    Mik a tanulás fázisai?

    • Először csak másolni kell a mozdulatokat, semmit nem kell elképzelni, vagy érezni.
    • Amikor már tudod a mozdulatokat, már nem kell másolnod, elkezded érezni amit csinálsz. Ez még nem jelenti azt, hogy az jó is. Figyeld meg mit érzel közben? Feszültséget vagy ellazulást.
    • Az igyazi gyakorlás itt kezdődik, mikor egyre finomabb részleteket fedezel fel az érzésekben a gyakorlás közben.

    Mi legyen az első gyakorlatsor amit megtanulok?

    Kezdéshez a leginkább javasolt a Ba Duan Jin (Shi Heng Yi videó), a mozdulatai nem túl bonyolultak, nem kell hozzá semmi speciális. Többet szeretnék tudni róla.

    Mi legyen az öltözékem?

    Gyakorláshoz nem szükséges semmi extra öltözék, főleg ha most kezded és még abban sem vagy biztos, hogy csikungot gyakorolsz vagy kerékpározni fogsz. 😊 Lényeg, hogy kényelmes legyen, melegítő alsó és egy póló tökéletes választás. Hozzá egy puha talpú, nem csúszós cipő. A ruha inkább laza legyen - egy számmal nagyobb - mint feszülős.

    Mire számíthatok, mi lesz az első alkalommal?

    Viszonylag kis csapat vagyunk, 8-10 fő. Minden új gyakorlót szeretettel várunk és fogadunk. Mindenki úgy kezdte ahogy Te, nem baj ha teljesen kezdő vagy, bármikor tudsz csatlakozni. Heti két gyakorlás van, mindkét alkalommal ugyanazt gyakoroljuk, hogy legyen időd picit begyakorolni az aktuális mozdulatsort. Vannak rövid és statikus gyakorlatok és van hosszú és dinamikus. A célom, hogy megtanuld a mozdulatsorokat, hogy otthon is tudj gyakorolni. A heti kétszer fél óra együtt töltött idő nagyon kevés, csak az elinduláshoz ad segítséget.

    Mikor gyakoroljam a csikungot?

    Csikung gyakorolható a nap bármely időszakában. Van olyan gyakorlatsor amely több mozgással jár, több energiával tölt fel. Ezt nem ajánlott este lefekvés előtt végezni.

    Milyen hosszú legyen egy gyakorlás?

    Bizonyos idő minimálisan szükséges, hogy a gyakorlásra tudj koncentrálni és ne máshol járjanak a gondolataid. Egyébként nem a gyakorlás hossza számít, hanem az, hogy közben légy koncentrált. A gyakorlsára szánt időben kergess el minden más gondolatot, csak arra figyelj amit csinálsz.

    Hasznos ha minden nap csikungot gyakorlok?

    Igen hasznos. A gyakorlás egyik lényege, hogy egy rendszeres napi rutinná váljon. Mindegy melyik gyakorlatsort csinálod, mindegyiknek megvan a jó hatása.

    Csikung gyakorlás előtt is be kell melegíteni?

    Igen. Mielőtt csikung gyakorlásához fogsz, végezz egy minimális 2-5 perc időtartamú bemelegítést. Haladj a fejtől lefelé a bokákig, mozgass meg minden ízületet.

    Van-e különbség a csikung és a tai chi között?

    Bár a csikung és a tai chi hasonló alapelveken nyugszik, mint a qi áramlásának elősegítése és a meditatív mozgásformák, a tai chi inkább összetettebb és dinamikusabb mozgássorokat foglal magában, míg a csikung gyakorlatok általában egyszerűbbek és statikusabbak.

    Milyen különböző típusai vannak a csikungnak?

    A csikungnak számos stílusa létezik, amelyek között vannak orvosi, harcművészeti és spirituális irányzatok. Az orvosi csikung például a testi egészség javítására fókuszál, míg a harcművészeti csikung a belső energia fokozására és harci képességek fejlesztésére irányul. A spirituális csikung a belső béke és spirituális fejlődés elérése érdekében gyakorolható.

    Milyen gyakori betegségek kezelésére használható a csikung?

    A csikungot gyakran alkalmazzák különféle krónikus betegségek, mint például magas vérnyomás, ízületi gyulladás, szorongás, depresszió és alvászavarok kezelésére. Sokan tapasztalnak javulást a csikung rendszeres gyakorlása által, bár a kezelési eredmények egyénenként változhatnak.

    Mikor érezhető a csikung gyakorlásának hatása?

    A csikung gyakorlásának előnyei nem feltétlenül azonnal észlelhetők. Sok esetben a gyakorlók hosszabb ideig tartó rendszeres gyakorlás után kezdik érezni a jótékony hatásokat, mint például javult energia szint, jobb stressz kezelés.

    Hogyan lehet integrálni a csikungot a mindennapi életbe?

    A csikung gyakorlatokat könnyű beépíteni a napi rutinba, mint például reggeli vagy esti 20-30 perces gyakorlás. Ezenkívül, a csikung filozófiáját és relaxációs technikáit alkalmazhatjuk stresszes helyzetekben, ami segíthet jobban kezelni a mindennapi kihívásokat.