Olvasnivaló
Aikido témájú írásaink
gyerek aikido kép

10 ok, hogy gyermeked aikidora járjon!

  • 2024. május 1.
  • Németh Ferenc

Az aikido, egy japán harcművészeti forma, kiváló edzési lehetőséget biztosít a gyermekek számára, mert számos előnnyel jár mind fizikai, mind mentális és szociális szinten. Íme 10 ok, amiért az aikido különösen jó választás lehet a gyerekek számára:

1. Fizikai fejlődés elősegítése

Az aikido gyakorlatai kiválóan fejlesztik a gyerekek koordinációját, egyensúlyérzékét és általános testi állapotát. A különböző mozgásformák, mint például a gurulások, esések, segítenek a gyermek izomzatának erősítésében, miközben javítják a mozgékonyságot és a rugalmasságot is. A játékos gyakorlatok közben észrevétlenül végez saját testsúlyos erősítést.

2. Önbizalom és önértékelés javítása

Az aikido nem csak fizikai, hanem mentális kihívásokkal is szembesíti a gyerekeket, amelyek segítenek növelni az önbizalom szintjét. Ahogy a gyerekek megtanulják a különböző technikákat és látják a saját fejlődésüket, úgy növekszik az önértékelésük és bátorságuk is. Mivel csapatunk egy baráti és elfogadó közösség, pár edzés után szinte minden gyermek képes felszabadultan részt venni a gyakorlásban.

3. Konfliktuskezelés és békés megoldások

Az aikido filozófiája a harmónia és a konfliktusok békés megoldásának előtérbe helyezése. A gyerekek megtanulják, hogyan kezeljenek szembeötlő konfliktusokat anélkül, hogy erőszakhoz folyamodnának, ami értékes készség a mindennapi életben is. Egyesületünk már több éve vendége a helyi általános iskolának, ahol a sportnap keretein belül szó esik az önvédelemről is. Fontos, hogy szükséges esetén meg tudja védeni magát a gyermek, de az talán még fontosabb, hogy felismerje a veszélyhelyzetet és ha lehet azt még időben kerülje el. Vagy ha ez nem lehetséges, legyen kész “terve”, hogy ilyen esetben mit kell tennie.

4. Társas készségek fejlesztése

Az edzések során a gyerekek különböző korosztályú és háttérrel rendelkező társaikkal dolgoznak együtt, ami segít fejleszteni a kommunikációs készségeket és az empátia érzékét. Az aikido gyakorlatok gyakran igénylik a partnerrel való együttműködést, ami elősegíti a csapatmunka készségek fejlődését.

5. Fegyelem és kitartás

Az aikido, mint minden harcművészet, nagy hangsúlyt fektet a fegyelemre és a szorgalomra. A rendszeres gyakorlás és a technikák elsajátításának folyamata megtanítja a gyerekeket a kitartásra, és arra, hogy kemény munkával elérhetik a kitűzött célokat. Mivel az aikido harcművészet is, a gyakorlás közben fontos a szabályok betartás, hiszen nélkülük könnyen sérülések történhetnek. Az edzések több felnőtt felügyelete mellett zajlanak, így mindenkire jut megfelelő mennyiségű figyelem.

albertirsa aikdio edzés olajfestmény

Albertirsa Aikido edzés 2024 április

6. Erősíti a mentális fókuszt és koncentrációt

Az aikido gyakorlásával a gyerekek megtanulnak fókuszálni és koncentrálni a jelenlegi feladatra. A mozgássorok és formák megjegyzése, valamint azok pontos végrehajtása igényel szellemi jelenlétet és odafigyelést, ami pozití

7. Javítja a stresszkezelés képességét

Az aikido gyakorlása segít a gyerekeknek a stressz kezelésében és a relaxációban. A fizikai mozgás, a légzési technikák és a meditációs elemek együttesen hozzájárulnak a mentális nyugalomhoz és a stressz csökkentéséhez, ami különösen fontos a gyorsan változó, stresszes környezetben felnövő gyerekek számára.

8. Fejleszti a testtudatot

Az aikido segít a gyerekeknek jobban megérteni és érzékelni a saját testüket, beleértve a térbeli helyzetüket és mozgásuk hatását. Ez a fokozott testtudat hozzájárul az összehangoltabb mozgásokhoz, a sérülések megelőzéséhez és általánosságban a jobb fizikai állapothoz. A testtudat az alapja minden mozgásnak, sportnak, harcművészetnek, amíg ez nem alakul ki a továbblépés várat magára. Fokozott figyelmet fordítunk arra, hogy biztos alapokra építsünk, ezért az aikido edzés kimondottan hasznos minden más sport vagy mozgásforma megkezdése előtt. Bonyolultabb gyakorlatok megtanítása és megtanulása lehetetlen megfelelő testtartás, izomzat és tettudat kialakulás előtt. Mesterünk - Shoji Nishio - szavaival élve: Az aikido olyan mint egy nyelv. Szép verseket nem lehet írni az abc megtanulása nélkül.

9. Erősíti a kitartást és a céltudatosságot

Az aikido nem kínál azonnali eredményeket; a haladás fokozatos, ami arra ösztönzi a gyerekeket, hogy legyenek türelmesek és kitartóak céljaik elérése érdekében. Ez a tanulság életre szóló előnnyel jár, hiszen a gyerekek megtanulják, hogy a sikerhez idő és folyamatos erőfeszítés szükséges. Erre konkrét példát is tudunk mutatni az egyesületnél, hiszen van olyan fiatal velünk, aki kisgyerek kora óta velünk edz.

10. Biztosít egy biztonságos és támogató közösséget

Az aikido dojók, vagy edzőtermek, gyakran erős közösségi érzetet nyújtanak, ahol a gyerekek támogatást és biztatást kapnak nemcsak az oktatóktól, de a társaiktól is. Ez a közösségi hozzáállás erősíti a gyerekek társadalmi beilleszkedését és érzelmileg támogatott környezetet biztosít számukra. A jó dojo olyan mint egy második család.

Összefoglalás

Az aikido nem csak egy fizikai tevékenység; egy olyan eszköz, amely segít formálni a gyerekek testi és lelki egészségét. Azáltal, hogy fejleszti az önbizalom, konfliktuskezelési készségek és társas kapcsolatok terén is, az aikido ideális választás lehet a szülők számára, akik szeretnék gyermeküket egy kiegyensúlyozott és egészséges környezetben nevelni.

Egyesületünknél több helyszínen is gyakorolhat gyermeked.

Ha szülőként nincs kedved a gyerekre várni odakint, csatlakozz te is !

Ne tétovázz, irány az edzés!