Olvasnivaló
Aikido témájú írásaink
meghajlás aikido edzésen

Japán köszönések az Aikido edzésen

  • 2024. május 25.
  • Németh Ferenc

Az aikido egy hagyományos japán harcművészet, amely nemcsak a technikai tudásra, hanem a mentális és spirituális fejlődésre is nagy hangsúlyt fektet. Az edzések során a köszönések és meghajlások fontos szerepet játszanak, hiszen ezek is a tiszteletet fejezik ki és erősítik az edzőtársak, az edző és az aikido alapítója iránt. Az alábbiakban bemutatjuk, milyen japán kifejezéseket használunk az aikido edzésen.

Edzése elején

Seiza (正座):
Az edzés megkezdése előtt a gyakorlók seiza, azaz térdelő ülőhelyzetbe helyezkednek el a tatamin. Ez a testtartás a tisztelet és az alázat jele.

Shomen ni Rei (正面に礼):
Az edzőterem (dojo) előtti meghajlás. Ez a köszönés az aikido alapítója és az edzőterem szellemisége előtt tiszteleg. A gyakorlók először a shomen (a dojo eleje) felé fordulnak, majd mélyen meghajolnak.

Sensei ni Rei (先生に礼):
Az edző (sensei) előtti meghajlás. A gyakorlók a sensei felé fordulnak és mélyen meghajolnak, ezzel kifejezve tiszteletüket és hálájukat az edzőjük iránt.

Otagai ni Rei (お互いに礼):
A gyakorlótársak előtti meghajlás. A gyakorlók egymás felé fordulnak és meghajolnak, jelezve ezzel a kölcsönös tiszteletet és a közös tanulás iránti elkötelezettséget.

aikido dojo a tanulók seizaban ülnek

Az Edzés Végén

Shomen ni Rei:
Az edzés végén ismét meghajolunk a dojo előtti shomen felé. Ez lezárja az edzést és ismételten tiszteletünket fejezi ki az aikido alapítója és a dojo szellemisége iránt.

Sensei ni Rei:
Az edzés végi köszönés a sensei felé. Ez a meghajlás kifejezi hálánkat az edzésért és az oktatásért.

Otagai ni Rei:
Az edzőtársak közötti köszönés az edzés végén. Ezzel a meghajlással köszönetet mondunk egymásnak a közös munkáért és támogatásért.

További Fontos Köszönések

Onegaishimasu (お願いします):
Az edzés elején és a gyakorlás megkezdése előtt használatos kifejezés, ami nagyjából annyit jelent: „Kérem, taníts meg” vagy „Dolgozzunk együtt”.

Arigatou gozaimashita (ありがとうございました):
Az edzés végén mondott köszönet, ami „Köszönöm szépen” jelentéssel bír. Ezt mondjuk a senseinek és a gyakorlótársaknak egyaránt.

Az aikido edzések során a köszönések és meghajlások nemcsak a formális etikett részei, hanem mélyebb jelentéssel is bírnak. A tisztelet, alázat és a közös tanulás szellemisége mind-mind megnyilvánul ezekben a gesztusokban. Ezek az apró, de fontos rituálék is hozzájárulnak ahhoz, hogy az aikido gyakorlása egy gazdag és értékes élményt nyújtson minden résztvevő számára.