Olvasnivaló
Harcművészet témájú írásaink
regggel felkelés kép

盤根 - Pan Gen

Twisting Root - Csavarodó gyökér

  • 2024 január 1.
  • Németh Ferenc

A Pan Gen, más néven a Csavarodó Gyökér a kínai mitológia és kozmológia egyik fogalma. Egy hatalmas, ősi fára utal, amely összeköti az eget, a földet és az alvilágot. A fa gyökerei mélyen a földbe hatolnak, míg ágai magasan az égbe nyúlnak, a különböző birodalmak közötti kapcsolatot szimbolizálva.

Egyes értelmezések szerint a Pan Gen az Axis Mundi , a világ középpontja vagy a kozmikus tengely, amely körül az univerzum forog. A különböző létsíkokat összekötő egyetemes tengely eszméjét képviseli, amely lehetővé teszi az istenek, szellemek és emberek közötti kommunikációt és interakciót.

A Pan Gen jelentős szimbolikus értékkel bír a kínai mitológiában, gyakran társítják az egyensúly, a harmónia és a kozmosz minden dolgának összekapcsoltsága fogalmaival. Megtestesíti az életet fenntartó kozmikus fa gondolatát, amely hídként szolgál a szellemi és a fizikai világ között.

A kínai mítoszok és folklór különböző változatait ábrázolhatják ennek a koncepciónak, de a Pan Gen lényege következetes marad abban, hogy az égi, földi és alvilági birodalmakat összekötő kolosszális faként ábrázolják.

Pan Gen a harcművészetben

A Pan Gen egy alapvető gyakorlat a Shaolin Kungfu-ban, amely segít a testtartás, az egyensúly, a mozgékonyság és az erő fejlesztésében. A gyakorlat során a gyakorló többféle állás között vált, miközben a testét és a karjait különböző irányokba fordítja. A gyakorlat neve arra utal, hogy a gyakorló olyan, mint egy fa, amelynek gyökerei a földbe ágyazódnak, de a törzse és az ágai képesek hajlani és forgatni. A csavarodó gyökér a Wugulun Kungfu egyik formája, amelyet a Wu család örökölt a Shaolin kolostorból. A gyakorlat előnyei közé tartozik, hogy javítja a légzést, a vérkeringést, az ízületek rugalmasságát, a csontok erősségét és a belső energia áramlását.

Pan Gen - Shi Heng Yi

释恒義 - Shi Heng Yi - 盤根 - Pan Gen


Ezeket a videókat még érdemes megnézni

Master Shi Heng Yi Twisting Root

Shaolin Wugulun Kungfu Lesson 1: Standing Exercises

Shaolin Wugulun Kungfu Lesson 2: Twisting Root

Shaolin Kungfu - ChanWuYi Pan Gen (Twisting Root)

Gulun Kung Fu Academy Pan Gen Twisting Root group practice

Chengeng performing Pan Gen

Qi Gong in Ettenheim - Pan Gen Twisting Root

shaolinblog info Pangen 1, ver.2

shaolinblog info Pangen 1, ver.3

盘根一路 吴南方老师 少林寺