Olvasnivaló
Aikido témájú írásaink
gyerekek karatet gyakorolnak kép

Iskolai Aikido bemutató és
beszélgetés az önvédelemről

  • 2022. április 1.
  • Németh Ferenc

Az iskolai sportnap keretein belül március 26-án lehetőségünk adódott, hogy az önvédelemről beszélgessünk a gyerekekkel és egyben rövid harcművészeti bemutatót tartsunk. Az eseményt tovább színesítette a Monorierdőről érkező Kelemen Ryu Ju Jitsu csapat, akik igazán érdekes és látványos bemutatókat tartottak. A szombat délelőtti eseményen az általános iskola ötödik és hatodik osztályos tanulói vettek részt. Egyszerre két osztály diákjai érkeztek a tornaterembe, ahol tatami és svédpadok várták őket. Rövid beszélgetéssel kezdtünk, melyben tisztáztunk néhány fogalmat:

  • Mi az önvédelem?
  • Mi az erőszak?
  • Hol fordulhat elő és, milyen fajtái létezhetnek?
  • Mivel kezdődik az önvédelem?
  • Hogyan kerülhetjük el a bajt és mit tegyünk ha mégis bajba kerülünk?
  • Miért hasznos az edzés, a sport?

Örültem a gyerekek aktivitásának, valóban sikerült beszélgetéseket kialakítani, sokan hozzászóltak a témához. Néhányan arról is beszámoltak, hogy őket már érte “támadás”, mely leginkább iskolai nézeteltérésből adódott. Többen elmondták, hogy különféle harcművészeti edzéseken vesznek részt és a bemutatók utáni, “kipróbálom” részben ízelítőt is adtak a tudásukból.

ky vizsga kép

A beszélgetés után az aikido bemutató következett, melyben főleg egyszerű gyakorlatok, gurulások és esések szerepeltek. Szó esett az aikidoban használt technikák két fő csoportjáról, a leszorításokról és a dobásokról és bemutatásra kerültek fegyveres technikák is.

Utána következett a Ju Jitsu bemutató, melyben több korosztály is szerepelt. A bemutatón többféle támadási formából érdekesebbnél érdekesebb technikák kerültek a tatamira, melyek végén nagy esések csaptak zajt. Ez felettébb vonzotta a gyerekek figyelmét.

ky vizsga kép

A bemutatók után mindenkinek lehetősége volt a tatamira lépni és kipróbálni valami érdekeset. Voltak hajlékonyságot/rugalmasságot tesztelő feladatok, gurulások, de a bátrabbak akár az esést is kipróbálhatták. Az ütő pajzsok nagy érdeklődést keltettek. Az előző nyílt napon is nagy sikere volt a különböző fegyvereknek, ezért idén még nagyobb választékot kínáltunk, mely meg is hozta a várt érdeklődést.

ky vizsga kép

Összegezve a nap eseményeit - melyen 8 osztály legalább 100 tanulója vett részt - elmondhatom, hogy részemre kellemes meglepetés volt a gyerekek őszinte érdeklődése. Javaslatot és felajánlást tettünk az iskola részére, amennyiben lehetőség adódik hasonló esemény szervezésére, a Ju Jitsu és az Aikido egyesület is szívesen szerepel és megismerteti a gyerekekkel e két érdekes és hasznos mozgásformát.

ky vizsga kép

Mindkét csapat szeretettel várja az érdeklődőket:

Kelemen Ryu Ju Jitsu (Monorierdő)
edzés vezető: Usztics Máté
telefon: +36 70 32 88 310
jujitsu.hu

Aikido (Albertirsa)
edzés vezető: Németh Ferenc
telefon: +36 20 99 11 622
yurusuaikido.hu