Olvasnivaló
Aikido témájú írásaink
zen mester kép

Tippek a valódi mester kereséséhez.

  • 2021. január 5.
  • Németh Ferenc
  • 2024. január 29.

Jó mestert találni nem könnyű, szerencse is kell hozzá, de ha megtalálod akár egész életedben számíthatsz rá. Nem biztos, hogy a legmagasabb fokozatú mestert, vagy a legdrágább edzést kell választanod.

Talán a legfontosabb a személyisége. Az aikido nem csak a testre hat, nem pusztán fizikai dolog, hanem a lélekre is. Emiatt fontos, hogy a mester tiszta, őszinte, szerény legyen, olyan aki nem csak a technikák által mutat neked példát. (optimista és pozitív gondolkodású)

Legyenek hosszú idő alatt megszerzett tapasztalatai, ha lehet ne csak aikidoban, más harcművészetekben is. Tisztelje saját mestereit, tanítványait és minden harcművészetet.

Tanítása legyen őszinte, jóindulatú, igazságos, el tudd fogadni amit mond és hitelesnek érzed. Tudásából ne csináljon misztikumot, hogy ezzel éreztesse saját nagyságát. A mester nem mindenható, lehetnek dolgok amiket ő sem tud, ezt is tudnia kell kezelni.

A mester tudja megkülönböztetni a különböző szinten lévő tanítványait és mindenkit a maga szintjéhez képest “terhel”, emiatt nem okoz fölösleges sérüléseket.

Olyan ember legyen, aki képes magában fenntartani az örök érdeklődést és mindig talál újabbnál-újabb okot a gyakorlásra. Nem zárkózik el az újdonságoktól, téged sem akar kalickába zárni és a kizárólagos tulajdonának tekinteni.

Fontos, hogy át tudja és akarja adni a tudását, ezért nézd meg a tanítványait!

Végül a mester legyen idős, kopasz vagy hosszú hajú, alacsony, japán kinézetű, kicsit kopott öltözetű, autentikus, olyan mint a filmekben.
Nem, ezt csak poénnak szántam. 😀

Kitartásodért szeretném Takafumi Kawakami ZEN mester gondolatait a figyelmedbe ajánlani: Ha egy mestertől szeretnél valamit tanulni, ne csak a mestreségét próbáld tőle ellesni. Hogyan él ez az ember? Tanulj az életstílusából. A teljesség több mint a részek összege. A teljes videót itt megnézheted.