Olvasnivaló
Harcművészet témájú írásaink
in practice

Chan Gong Rou Quan

Meditatív "Lágy Ököl" stílus

  • 2023. július 20
  • Németh Ferenc

A Rou Quan alapjainak megértése

A "Rou Quan" kifejezés nagyjából azt jelenti: "Lágy / gyengéd (Rou) ököl (Quan)". A kínai harcművészetek egyik legkorábbi rendszere. Körkörös-, nem konfrontatív alapformáit elsődlegesen buddhista nem harcos szerzetesek gyakorolták. A mozgássorozatok hasonlóak a hagyományos Kung Fu mozdulatsorokhoz. A nagy különbség azonban abban rejlik, hogy a gyakorlás során tudatosan a belső munkára és a test belső energia áramlására összpontosítanak.

A Shaolin Rou Quan a lágy és gyengéd mozdulatokat erőteljes és robbanékony elemekkel ötvözi, egy gyakorlaton belül egyes technikáknak eltérő a sebessége, ahogyan azt például a Chen család Tai Ji Quan-jából ismerjük. A Rou Quan különösen a Qi Gong hatásaival és alapelveivel áll szoros kapcsolatban. Alkalmazása az ellenfél erejének irányítására, elvezetésre, súlypontjának kibillentésére helyezi a hangsúlyt.

A Lágy Ököl - Rou Quan gyakorlása a belső erőt és harmóniát fejleszti az elme és a test összehangolásán és ellazításán, valamint az Öt Készség integrálásán keresztül. Így az érzékek kiélesednek és megtisztulnak, tudatosságunk éber, jóllétet és teljességet érzünk mesterséges külső "segítség" nélkül, csak saját magunk, testünk, energiánk és elménk eszközével.

A Shaolin lágy ököl öt készsége:

  • Mian [mián 棉] jelentése: pamut, Puha, laza és nyugodt. Nem igényel nagy erőt, 40 éves kor felett is gyakorolható, leginkább a belső erőt használja.
  • Lian [lián 涟] jelentése: csatlakozó, összekapcsolni, folyamatos, egyenletes. Áramlást jelent, és ez folyamatos energiát, amelynek folyamatosan kell áramlania az elejétől a végéig, az elmétől a szívig, minden egyes belégzés és kilégzés során. Minden mozdulatot együttesen, megszakítás nélkül. A kínai mondás, hogy az utolsó mozdulat a következő mozdulat előkészítése, ezért minden mozdulatnak tökéletesen kell kapcsolódnia a következőhöz. Nem szabad megszakítani a mozdulatok áramlását, mert így megszakad az energia áramlása is. Ezért nevezik a Lágy Ököl - Rou Quan alapelvét még ma is "a lengő felhők és a folyó víz technikájának" Az energia és a mozgás e folytonossága és folyamatos áramlása révén sikerül helyreállítani testünk egyensúlyát.
  • Jüan [yuán 圆] jelentése: kör vagy kör alakú. Gyakorlás közben egyenletesen, körkörös mozgást követve kell mozogni. Az energia így a belső központból, a test energiaközpontjából, a kezünkbe és a lábunkba is jut.
  • Guan [guān 观] jelentése: felszívódás. Elmélyedés alatt azt értjük, hogy gyakorlás közben összpontosítanunk és elmerülnünk kell. Nem szabad, hogy bármilyen külső tényező befolyásoljon, az egyetlen dolog, ami foglalkoztathat, hogy képesek legyünk látni a mozdulatokat, érezni őket és eggyé válni velük.
  • Quan [quán 全] jelentése: egész, teljes, teljesség. Minden mozdulat a teljes testet és elmét használja. Azt mondják, hogy amikor egy rész mozog, az egész test mozog. Amikor egy rész mozdulatlanul áll, az egész test mozdulatlanul áll. Ugyanez történik az elmével is. Az energia, amelyet minden mozdulathoz használunk, a kezeken keresztül az ujjakra is visszatükröződik. Ez létfontosságú az ujjak számára, hogy érezzék az energiát.

Manapság a Rou Quan-t a "Shaolin Tai Ji"-nek is nevezik. Valóban, egyes mozdulatok hasonlítanak a Tai Ji Quan mozdulataihoz, de a Shaolin Rou Quan, akárcsak a Tai Ji Quan, egy önálló rendszer, és lehetnek olyan jellegzetességei, amelyek a másik stílusban nem találhatók meg.

albertirsa egy aikido edzés

Mindfulness és mozgó meditáció gyakorlása

A Shaolin Rou Quan nem csak egy fizikai gyakorlat, hanem egyfajta mozgó meditáció is. Az odafigyelés és a mozgásra és a légzésre való mély koncentráció révén a gyakorlók a belső béke érzését és a testük fokozott tudatosságát fejlesztik ki. Ez a mentális tisztaság hozzájárul a jobb egyensúlyhoz és a test és elme erősebb kapcsolatához.

A Shaolin Rou Quan beépítése a mindennapi életbe

A Shaolin Rou Quan megismeréséhez számos különböző gyakorlat áll rendelkezésre. Azok, akiknek már van tapasztalatuk a Qi Gong-ban, viszonylag rövid idő alatt megtanulhatják a Rou Quan különböző formáit, de a formáknak gyakorlása azonban egy életre szóló feladat. Mint minden képesség esetében, a rendszeres gyakorlás elengedhetetlen e mozgás által nyújtott lehetőségek kiaknázásához. Fontold meg, hogy beépíted a napi edzésedbe, még ha csak néhány percet is minden nap. Kezdheted néhány egyszerű mozdulat megtanulásával.

Ez nem az egyszerű gyakorlat! 😊

Shaolin Chan Gong Rou Quan - demonstrated by Shi Heng Yi