Olvasnivaló
anya két gyerekkel kép

Aikido - pszichológia

  • 2021. Március 5.
  • Lázár Lajos (pszichológus)

Aikido gyakorlása közben, mint minden szervük így az agyunk vérellátása is javul. Amíg sportolunk, addig megterhelő szellemi munkát nem végez az agyunk, így a kognitív funkciókért felelős agyterületek pihennek. Ennek, és a vérkeringés serkentésének köszönhetően a koncentrációs képességünk is fejlődik, s ezt később a mindennapokban kamatoztatni tudjuk. Valamint az agy fizikai terhelés hatására endorfint és szerotonint termel, amely hormonok a jobb közérzetért és a fájdalomérzet csökkenéséért felelősek. Ezek a hormonok az okai, hogy aikido edzés után nem vagyunk szomorúak, és letörtek. Ezzel máris megérkeztünk egy ugyancsak nagyon fontos szemponthoz: a pszichés jóllétünkhöz.

Számos pszichológiai és orvosi kutatás bizonyítja, hogy a sportnak köszönhetően a közérzetünk is nagymértékben javul. A mozgás során felszabaduló hormonoknak köszönhetően nő a motivációs szintünk, a koncentrációs képességünk, javulnak eredményeink, ezzel párhuzamosan pedig általában csökken a szorongás, oldódik a feszültség, javulhat az alvás minősége. Egy jól sikerült aikido edzés után pedig a jutalmazási központok is aktiválódnak.

Összességében is elmondhatjuk, hogy az aikido, kiegyensúlyozottabbá teszi az embert, hatására nő az önbizalom, az érzelmi alkalmazkodóképesség. Tehát az aikido segít a mentális felkészülésben, szorongások oldásában, koncentráció javításában, önbizalom, és az önértékelés problémáinak megoldásában!

Várunk mindenkit szeretettel aikido edzéseinken!