Olvasnivaló
aikido vizsga gyerekek

Aikido gyerekeknek Albertirsán

  • 2018. december
  • Németh Ferenc

Az aikido oktatás Albertirsán 2009 szeptemberében kezdődött. Mint új mozgás lehetőség jelent meg a város szabadidős tevékenység palettáján, akkor már működő egyéb küzdősportok, harcművészetek mellett. Mint új csoportot kezdő és tapasztalattal nem rendelkező ilyen téren, pontosan nem tudtam kikre számíthatok majd, kiket fog érdekelni az aikido.

Felnőttek és gyerekek jelentkeztek, akkor még közös csoportban gyakoroltak. Később a gyerekek többségben lettek így részükre külön gyerek csoport indult a felnőtt edzés előtt. Viszonylag gyorsan, stabil gyerek csapat alakult ki, főleg egy osztályból, egy iskolából jelentkező gyerekekből.

aikido csoportkép kezdetek

Albertirsa, 2010.06.24. tanévzáró edzés, még tatami nélkül. A kép jobb oldalán kék melegítőben lévő kisfiú (Zsolt) idén (2018) lett 1-dan-os.

Alapvetően gyerekeket szerető 3 gyerekes apuka vagyok, de gyorsan rájöttem, hogy a gyerekekkel való foglakozás, tanításuk nem egyszerű dolog. Magam tartottam az aikido edzéseket, segítségem nem volt, mivel felnőtt tanítványaim is akkor kezdték az aikido gyakorlást.

Kitartó és türelmes embernek gondolom magamat, mégis az évek múlásával többször megfordult a fejemben, hogy a gyerekek aikidora oktatását abba kellene hagynom. Több okom is volt amiért ez eszembe jutott. Igazából az aikidot szeretem, a gyerekeket viszont igazán nem lehet aikidora oktatni, - pontosabban abban a formában, ahogy a felnőtteket, úgy biztosan nem. Velük inkább játszani kellene. Néha megkérdeztem az edzés elején: „Mit szeretnétek ma csinálni?” Ahelyett, hogy valaki is azt mondta volna, hogy gyakoroljuk az aihanmi katatedori shiho nage-t szinte mindenki focizni szeretett volna. 😊 Én is szeretek focizni ilyen keretek között főleg, és néha fociztunk is vagy más egyéb játékot játszottunk. Próbáltam azt bevezetni, hogy edzés elején, (kb. 15-20 percben) bemelegítés gyanánt játszottunk. Ezzel az volt a probléma, hogy játék után nagyon nehezen tudtak a gyerekek kicsit lenyugodni, a játék adta pörgést leállítani. Áttetem a játék részt az edzés végére. Még az aikido edzés el sem kezdődött, a gyerekek már kérdezgették, hogy ugye ma is lesz játék, s ha ez valamilyen oknál fogva mégis elmaradt, nagyon nem vették jónéven. Igazán aikido technikákat gyakorolni nem tudtunk, talán egyet edzésenként. Főleg rávezető gyakorlatokkal mentek el az edzések, ami valójában az aikido része, de mint aikido oktatás kevésnek tartottam.

A fő problémát természetesen a fegyelem jelentette. Ezen nagyon nehéz változtatni. Egy egyszerű kis gyakorlattal, ezt könnyen fel lehet mérni. Edzés elején, sorakozót követően, üljünk 20 másodpercig némán, csendben, mozdulatlanul, akár becsukott szemmel, kihúzott egyenes háttal. Ezt a gyakorlatot, ha nem is mindig, de gyakran megcsináltuk, éveken át, de az esetek 99%-ban nem sikerül betartani az elvártakat.

2019-ben lesz 10 éves az albertirsai aikido edzés. Nem túl sok idő 10 év, de nem is kevés. Ez idő alatt a felnőttek és gyerekek között voltak olyanok, akik kitartóan jártak edzésre és már dan-os fokozatba léptek. Más aikido klubok is csatlakoztak az egyesülethez, ahol szintén vannak olyanok, akik tudnak segíteni az oktatásban.

Mostanában a leginkább bevált oktatási módszer, hogy a gyerek csapat edzésén részt vesznek a felnőttek is, közös bemelegítést tartunk, így sokkal nagyobb a fegyelem. A bemelegítést felváltva tartjuk, minden „haladó” másban jó, más a testalkata emiatt más gyakorlatok is a kedvencei. Így a bemelegítés nem lesz túl egyhangú, inkább érdekes változatos. Én még mindig fontosnak tartom a bemelegítést, aminek része lehet különféle alap gyakorlatok átismétlése. Ezek mind különböző nehézségi fokozatúak, így mindenki megtalálja magának azt, amit már jól tud, és azt is, amit még nem és kihívás lehet részére. Az edzésnek ez a rész kb. 30 perc. A bemelegítés után a résztvevőket csoportokra osztjuk az aktuális létszámtól függően.

A teljesen kezdők, akik még nem rendelkeznek fokozattal, a fehér-citrom és a citrom övesek. Hozzánk a gyerekek egészen fiatalon bekerülhetnek, akár 4-5 éves korban. Aikido oktatási programunk ez alapján épül fel. Ők az alapokkal foglalkoznak, kezdve azzal, hogy megtanulják

  • a jobb és baloldal fogalmát
  • egyensúly és reflexfejlesztő gyakorlatokat végeznek
  • a gurulásokat elsajátítják,
  • a különböző ülésformákkal megismerkednek,
  • ütések rávezető mozdulatait gyakorolják,
  • elsajátítják az egymásra figyelést, ami nagyon fontos a balesetmentes gyakorláshoz,
  • megismerkednek a gyakorláshoz szükséges japán nyelvű kifejezésekkel, számolással,
  • játékos keresztező mozgásokat gyakorolnak.
aikido csoportkép kezdetek

Teljesen kezdők, pár edzésen vettek részt.

aikido csoportkép kezdetek

Kezdő gyerekek (a mikulás ünnepségen)

Az ebben a korosztályban hozzánk kerülő gyermekek még most lettek vagy lesznek iskolások, testtartásuk szép, többségük nagyon laza, előzetes gyakorlás nélkül be tudja mutatni a spárgát

A középső csoport, akik már legalább 2 éve járnak, az alapokat ismerik, narancs övtől. Ők már képesek szinte önállóan aikido technikákat végrehajtani, a technika megnevezése alapján. Tisztában vannak alap kifejezésekkel, a kicsiknél felsorolt edzésen már átestek. Az edzés során 1-2 aikido technikát gyakorolnak párban, vagy csoportosan. Akik ilyen idősen csatlakoznak az edzésünkhöz, már iskolások, sok esetben a tartásuk már korrigálásra szorul és a régi lazaság már nincs meg.

Haladó gyerekek vagy egymással, vagy felnőttekkel gyakorolnak. Önállóan képesek aikido technikák végrehajtására a megnevezés alapján. A technika alap mozdulataival tisztában vannak, azt finomítják. Esetenként fegyveres gyakorlatok alapmozdulatait gyakorolják önállóan vagy párban.

aikido csoportkép kezdetek

Középső csoport.

aikido csoportkép kezdetek

Haladó gyerekek és felnőttek.

Minden csoportnak van egy vezetője, (legalább 1 dan-os) velük megbeszélem az aktuális edzés témáját. A csoportok önállóan dolgoznak, új feladat esetén csak az aktuális csoport fejezi be a munkáját és vált feladatot. A középső és a haladó csoportnak ugyan az a feladata, azzal a különbséggel, hogy a haladók csinálhatnak több változatot is. Ez a rész is 30 perc.

Az edzés végét gyerekek részére sorakozó zárja. A következő órában már csak a felnőttek gyakorolnak, bemelegítésük már megtörtént és van egy alap témája az aikido edzésnek.

aikido csoportkép kezdetek

Az edzés végén készült csoportkép.