Olvasnivaló
aikido nap kép

Aikido nap 2023. április 22.

  • 2023. április 23.
  • Németh Ferenc

Az edzőtábor fő témája a vizsgára felkészülés volt. Ennek része a kokyu nage gyakorlatok, melyekre jellemző az egyszerűség és gyorsaság. Ha vizsgán több támadó ellen kell dolgozni, a kokyu nage-k ismerete kihúzhat a bajból. Különböző támadási formákhoz 8-10 különféle kokyu nege-t kiválasztunk és ezeket begyakoroljuk. Most az aihanmi katatedori volt a soros.

aikido nap csoportkép

A kyu és dan vizsga feladatok közül is az aihanmi katatedori támadási formához választottam gyakorlatokat. Ikkyo omote és sankyo ura voltak terítéken, természetesen az összes fegyveres végrehajtási móddal együtt.

Jó ideje jellemző az aikido eseményekre, hogy a résztvevők jelentős része hakamát visel. Ez azt jelenti, hogy már elég régen gyakorol, nem egy-két éve ismerkedik az aikidoval. Ez valamennyire azt is tükrözi, hogy az utánpótlásból kevés van sajnos. Szerencsére a hétvégi eseményen ez az arány nagyon kiegyensúlyozott volt.

Az Aikido napokra jellemző 5 óra edzés volt most is két kis szünet közbeiktatásával, ami tényleg csak egy csoki és víz magunkhoz vételéhez elegendő. Volt aki nagyon elfáradt, főleg fejben, azok akik nem régen gyakorolnak velünk. Az eszközökkel gyakorlás nagy odafigyelést , koncentrációt igényel és valóban inkább szellemi munka mint fizikai. Akik ebben gyakorlattal rendelkeznek, és a mozdulatok már begyakorolt mozgásminták, részükre az edzés sokkal egyszerűbb és kevésbé fárasztó volt.

Az edzést a Ba Duan Jin csikung gyakorlatsorral zártuk.

Köszönöm minden résztvevőnek, hogy velünk gyakorolt!

A következő Aikido nap várhatóan 2023. június 10-én lesz, oda is várunk!