Olvasnivaló
aikido nap kép

Aikido-nap 2022. május 28.

  • 2022. július 29.
  • Németh Ferenc

Erre az alkalomra már fél évvel ezelőtt meghívtam egy külföldi “meglepetés” aikido mestert. Sajnos a covid és a gazdasági változások miatt változtak a lehetőségek és megbeszéltük, hogy a közös edzést kicsit későbbre halasztjuk, talán egy hosszabb közös edzőtábor formájában.

Az aikido nap vázát a toho iaido gyakorlatok alkották. Előző aikido napokon már beszéltünk róla és ígéretet is tettem, hogy lesz olyan alkalom mikor több iaido gyakorlás lesz. Az öt óra edzést két fő blokkra bontottam, hogy az egyes gyakorlatok kicsit elkülönüljenek ,de ennek ellenére egységben maradjanak.

A gyakoroltuk az iaido katát, megvizsgáltuk az összefüggéseit az aikido gyakorlattal és annak különböző fegyveres megvalósításait is végignéztük. Ez legtöbb esetben ken no tebiki, jo no tebiki, ken tai ken és ken tai jo volt.

Minden blokk végén - egy kicsit kilépve az aikido világából - egy chi kung mozdulatsor egy-egy elemével zártuk a blokkot.

A toho iaido katák (kettő kivételével) aikido gyakorlatok, melyeket Nishio mester az egyedül végzett gyakorlás segítségére hozott létre. A kata sorozat 15 elemből áll, vannak köztük egyszerűnek tűnőek és sok mozdulatból álló bonyolultabbak. Kis gyakorlás után azonban rájövünk, hogy igazán egyik sem egyszerű.

aikido nap csoportkép

Shohatto Maegiri 初発刀前切り
Ez a kata nem aikido gyakorlat, hanem ismerkedés az alap mozdulatokkal és a karddal. Minden elem, ami egy iaido kata része megtalálható benne, ezek gyakorlására kiválóan alkalmas. Egyszerűsége ellenére, valójában a legbonyolultabb, hiszen ha valaki rászánja magát a toho iaido gyakorlására, ezzel találkozik először.

Az iaido katák általános részei:

  • Koiguchi no kiri kata, “a ponty szájának elvágása” szabaddá teszem a kardot a sima és gyors kihúzáshoz.
  • Nukitsuke, “kihúzás és irányítás” a vágást az ellenfél reakcióját váltja ki.. a saya visszahúzása a kard előre húzása közben, a saya forgatása a vágás szögéhez, a kard markolata a tenyerünkbe kerül és stabil fogás alakul ki (Tenouchi).
  • Furi Kaburi, “feszültség a gyilkos vágás előtt” állandó nyomás és kontroll a támadóra.
  • Kiri Oroshi, “nagy vágás / gyilkos vágás” a nagy vágás ellenére kerüljük az egyensúlyvesztést.
  • Chiburi, “a vér lecsapása“ szimbolikus mozdulat, a penge megtisztítása a vértől.
  • Noto, a kard visszakerül a saya-ba (tokjába).
  • Zanshin, mentális fókusz, az első mozdulattól a kata befejezéséig tart.

Ukenagashi 受け流し
Ez a kata már aikido gyakorlat, Aihanmi Ikkyo omote.

Ushirogiri 後ろ切り
Ez a kata aikido gyakorlat, Gyakuhanmi Kaiten Nage

Az 5 óra edzés gyorsan elment, de nem kevés, és bizony fárasztó is, főleg úgy, hogy talán három alkalommal tartottunk 5-10 perc szünetet.

A következő alkalom várhatóan Szeptember végén 😊 lesz, ahová minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Addig pihenés és nyaralás!