Olvasnivaló
aikido nap kép

Aikido nap 2022. január 22.

  • 2022. január 26.
  • Németh Ferenc

A hétvégén - január 22.-én szombaton - megtartottuk az év első Aikido napját, melynek a Télfelező Aikido nap nevet adtuk. Az elmúlt alkalmakhoz hasonlóan ezen az eseményen is volt meghívott “meglepetés oktató”. Részemre az aikido edzések fontos része a bemelegítés és sok esetben úgy érzem, hogy ez nem kap kellő figyelmet. Az aikido sérülésmentes gyakorlásához elengedhetetlen egy stabil és jó tartású, rugalmas törzs, megfelelő izomzattal támogatva. Ezek kialakításához sokat segít egy alapos, minden izomcsoportra kiterjedő teljes test bemelegítés. Az újonnan csatlakozó edzőtársak nagy részénél jellemző a mozgásszegény életmód és az ülőmunka. Részükre a bemelegítés az első lépcsőfok az egészséges életmódhoz és az aikido gyakorláshoz vezető úton. Ez alkalommal egy kedves barátomat hívtam meg, hogy tartson nekünk egy “kimelegítő” bemelegítést.

Farkas Renáta gerinctrénerként, sportrehabilitációs trénerként, személyi edzőként azzal foglalkozik, hogy az ülőmunkát végzőknek és hobbi sportolóknak segít. Cél a gerinc egészségének megőrzése, meglévő panaszok esetén azok enyhítése. Gyenge és merev test helyett egy energikus, erős, rugalmas test kialakítása, amellyel mind a munkájuk, mind a mindennapi tevékenységeik során könnyednek és lendületesnek érzik magukat.

Renáta részére az aikido nem idegen, hiszen ismeretségünk még a Nemzetgazdasági Minisztériumban lévő aikido ezdésekből származik. Az egy órás bemelegítő óra alatt több, részünkre új és érdekes gyakorlatot mutatott. Az óra utáni pár mondatos beszélgetésben kiemelte, hogy részére meglepő, hogy a csapat idősebb tagjai is (70 év felett) milyen kitartással és rugalmassággal hajtották végre az egyébként nem egyszerű gyakorlatokat. Köszönöm Renátának, hogy tartott nekünk egy professzionális bemelegítő órát és biztos vagyok benne, hogy az elvégzett gyakorlatok közül többet is beépítünk a saját repertoárunkba.

aikido nap csoportkép

Reni a következőket írta az eseményről:

Kicsit kilógok a sorból…. vagy talán mégsem? 😀

A hétvégén Németh Ferenc aikido mester vezette Yurusu Aikido Egyesület Aikido napján résztvevők számára bemelegítésként egy mobilizációs órát tartottam, tele rugalmasító, keringésfokozó és core aktiváló gyakorlattal.

Kevesen tudják rólam, hogy sok évvel ezelőtt kipróbáltam az aikidot. Sem kyuk, sem danok megszerzéséért nem indultam (valójában szerény tanítványi szintem szerintem sosem jutott odáig, hogy bármelyiket is megérdemeljem), azonban végtelenül érdekesnek és izgalmasnak találtam ezt a mozgásformát...

Az aikido napokat olyan szándékkal szervezem, hogy minden érdeklődő, jól strukturált, előre kidolgozott, szisztematikus tervek alapján ismereteket kapjon Shoji Nishio mester által elképzelt és létrehozott aikido technikákról. Igyekszem úgy felépíteni a programot, hogy az kielégítse a saját dojoinkban gyakorlók igényeit, de figyelembe veszem a más dojokból érkező érdeklődőket is. Célom, hogy az 5 órás edzés után mindenki új ismeretekkel és gyakorlati tapasztalatokkal távozzon.

A mostani alkalom fő témája az Aihanmi katatedori Nikyo volt. Rávezető gyakorlatok után a szabadkezes gyakorlás következett. A mozdulatok pontosítása érdekében ken no tebiki (kard a kézben) és jo no tebiki (bot a kézben) formában is gyakoroltunk. Eszközökkel a kézben a mozdulatokat sokkal tisztábban kell végrehajtani. Minden felesleges mozdulat, vagy rossz tartás a napvilágra kerül, nem beszélve a távolság hibákról. Felfoghatjuk úgy is, mintha az lenne a cél, hogy egy nagy ecsettel a mozdulatokat a vászonra fessük. Itt nincs helye a kapkodásnak! A következő fázisban arra koncentrálunk, hogy átlássuk a technika mozdulatait, kevesebb mozgással, kilapítva. Ez a gyakorlás a ken tai ken (kard kard ellen) és ken tai jo (kard bot ellen). A kitérések és a pontos mozdulatok (vágások) “leltározása”. Minden gyakorlás fajtánál újabb és újabb apróságok, érdekességek, vagy pontatlanságok kerülnek elő, melyek tisztázására itt a lehetőség. Ez valóban egy műhely munka, mely személyes odafigyelésen alapszik. Egy technika gyakorlásának a végén az Iaido kata megtanulása teszi fel a pontot az i-re. Ez az időzítés, dinamika és pontosság. Felfoghatjuk egy összegzésnek is, mely megtanulásával azonnal magunkkal vihetjük ezt a tudást és bármikor otthon (a nappaliban vagy az udvaron kint) vissza idézhetjük az edzőtábor pillanatait.

Mindenkit szeretettel várunk a következő Aikido napon: 2022. március 19.-én.

A gyakorolt technikák:

Ken No tebiki Irimi tenkan 2-es gyakorlat
Aihanmi katatedori Nikyo
Aihanmi katatedori Nikyo KNT
Aihanmi Nikyo JNT
Aihanmi Nikyo KTK (Aihanmi Nikyo KTK váltott oldallal)
Aihanmi Nikyo KTJ
Aihanmi Nikyo TI demo
Jodan tsuki Nikyo, többféle megoldás
Ryotedori sumi otoshi
Ryotedori sumi otoshi JNT
Ryotedori sumi otoshi KTK
Ryotedori sumi otoshi Toho Iaido
Ryotedori Udekime nage
Ryotedori Udekime nage KTK
Ryotedori Udekime nage Toho Iaido
Ryotedori Shiho nage Toho Iaido