Olvasnivaló
aikido nap kép

Közös metszet Aikido-nap

2022. március 19.

  • 2022. április 05.
  • Krizsanóczi Márta

Heti rendszerességgel a budapesti reggeli edzésekre járok, ahol nem vagyunk sokan, ezért mindig izgatottan várom az Aikido-napokat, ahol másokkal is tudok gyakorolni a megszokott társakon kívül. Ide el szoktak jönni az albertirsai, ceglédi, székesfehérvári és a hajdúszoboszlói dojok tagjai is. Ezen a napon kifejezetten sokan gyűltünk össze, szinte alig fértünk a terembe.

A reggel egy számunkra szokatlan bemelegítéssel indult, ugyanis egy különleges vendég oktató: Scholtz Nándor (Shito-ryu, 4. Dan) tartotta a nap első felében az edzést. Ő karatét oktat és azért hívta meg Feri, hogy kicsit tapasztaljuk meg, milyen is lehet egy életszerűbb támadás. Az aikido-t tanulók közül sokaknak van más harcművészetben is tapasztalata, de jó néhányan vannak, akiknek nincs, és tulajdonképpen lehet, hogy sohasem találkoztak intenzívebb támadással. A bemelegítés után játékos páros gyakorlatok következtek, majd megnéztük, milyen egy szabályos ütés, hogyan kell kivitelezni. Átbeszéltük többek között, hogy mitől függ az ütés ereje, illetve egy adott helyzetből hogyan lehet gyorsan elindulni.

Szerintem mindenki kellően elfáradt a nap első részében, úgyhogy egy kisebb szünet, evés-ivás és regenerálódás után belecsaptunk az aikido tanulásba is. Aihanmi fogásból néztünk át különböző technikákat, amelyek hasonlóan kezdődnek, de egy bizonyos ponton többféle lehetőség adódik a folytatásra. Természetesen fegyverrel is gyakoroltuk ezeket. A legvégén még egy sorozat kokyu-nage--val fejeltük meg az eseményt, ami után bevallom, én már alig tudtam felkelni a földről.

Ennél a pontnál tulajdonképpen az Aikido-nap a végéhez is ért, kivéve a vizsgázóknak, hiszen nekik valószínűleg most kezdődött a legizgalmasabb rész. Többen ott maradtak, hogy a vizsgát végignézzék, hiszen különböző helyszíneken edzünk, emiatt érdekes felmérni, hogy ki hol tart a fejlődésben, mennyit változott az elmúlt időszak alatt. Mindenki sikeresen teljesítette a vizsgát, gratulálok a vizsgázóknak!

Köszönjük Nándinak és Ferinek, hogy ilyen klassz, élményekben és tanulnivalókban gazdag tábort tartottak nekünk.

aikido nap csoportkép