Olvasnivaló
aikido nap kép

Aikido nap 2021 június 12.

 • 2021 július 5.
 • Németh Ferenc

Az eddigi Aikido napok témája főleg a Nishio mester által kidolgozott technikák bemutatása vagy összehasonlítása volt. A technikák karddal, bottal való bemutatása a megszokott ken no tebiki, ken tai ken, jo no tebiki, ken tai jo formákban. A mostani Aikido nap szakított e hagyománnyal és inkább a már ismert technikákat használta és foglalta rendszerbe, melynek központi eleme az irimi tenkan lépés és kard gyakorlat volt. Gyakran hallani azt a mondást, hogy az AIKIDO nem más, mint irimi és tenkan, ezt a gondolatot erősítettem meg a szombati gyakorlással.

Szeretnék rámutatni arra , hogy ez a viszonylag egyszerű gyakorlat mennyi lehetőséget hordoz magában és milyen az AIKIDO-t gyakorlók között gyakran felmerülő kérdésekre tud választ adni.

Bemutatni azt, hogy nem számít, hogy az uke aihanmi vagy gyakuhanmi (katatedori) fogást alakít ki, a tori mozgása ettől független a folyamat indulásakor.

Bemutatni azt, hogy ez a mozgás sorozat lehet akár az aikido technikák oktatásának egy módszere, mely tisztán és érthető módon magyarázza a technikák egymás után következését.

Bemutatni azt, hogy a kard és pusztakezes technikák mennyire egy tőről fakadnak.

Bemutatni azt, hogy a shomen uchi és yokomen uchi támadások elleni első mozdulatok ebből az egyszerű mozgásrendszerből egyszerűen megérthetők és megtanulhatók.

Bemutatni azt, hogy a technikák jelentős részénél a lépések szinte ugyanazok: kitérés, távolság és irány beállítás, nyitás, belépés.

aikido nap csoportkép

Kuroki mester által bemutatott gyakorlat 2 irimi tenkanból áll, a tori az uke bal oldaláról indul, az első irimi tenkannal átkerül a jobb oldalára, majd visszafelé indul és jobb oldaláról visszakerül az eredeti helyzetébe. Egy irimi tenkan szintén 2 részre osztható. (fordulás előtti és utáni) Ezek alapján a gyakorlást is 4 fő egységre bontottam és megvizsgáltam, hogy a különböző fázisokban a vezető kéz milyen technikákban vesz részt, ha az uke aihanmi vagy gyakuhanmi katatedori támadási formát választ.

Az edzésen készült fényképeket Sárvári Melinda készítette.

irimi

 • aihanmi omote gyakorlatok (felfelé induló ivvel)
  sokumen irimi
  udekime nage
  shiho nage
  kote gaeshi
  irimi nage
 • gyakuhanmi ura gyakorlatok (forgatásból)
  ikkyo - gokyo ura (csoport)
  uchi kaiten
  soto kaiten
  tenchi nage
  sumi otoshi
  irimi nage ura

tenkan (második fázis)

 • aihanmi omote gyakorlatok (lefelé jövő ívvel)
  ikkyo
  soto kaiten
  sankyo
  átbújás utáni gyakorlatok (csoport)
 • gyakuhanmi ura gyakorlatok
  sokumen irimi
  kokyu nage

irimi (harmadik fázis)

 • aihanmi ura gyakorlatok (jól időzítve, emelhető kézzel)
  ikkyo
  irimi nage
  sankyo
  soto kaiten
  kokyu nage
 • aihanmi ura gyakorlatok (elkésve, lenyomható kézzel)
  kote gaeshi ura
  fordulás után uchi kaiten gyakorlatok(csoport)
 • gyakuhanmi omote gyakorlatok
  kote gaeshi
  irimi nage

tenkan (negyedik fázis)

 • aihanmi ura gyakorlatok
  uchi kaiten gyakorlatok könyök támasszal
  első fázis aihanmi omote gyakorlatok (csoport)
 • gyakuhanmi omote gyakorlatok
  udekime nage
  shiho nage omote
  sokuho irimi

Az itt bemutatott táblázatot még edzés előtt saját részemre készítettem, de úgy gondolom, hasznos lehet azok számára akik részt vettek a gyakorláson és fel szeretnék idézni az ott látottakat.