Olvasnivaló
Egyéb témájú írásaink
mae ukemi kép

Miért nem helyettesíti a kerti munka vagy a munkába járás a rendszeres testmozgást?

  • 2024. augusztus 29.
  • Németh Ferenc

Sokan úgy gondolják, hogy a mindennapi tevékenységek, mint a kerti munka, a munkába járás, vagy az ott végzett fizikai terhelés elegendőek lehetnek a rendszeres testmozgás pótlására. Bár ezek a tevékenységek kétségkívül hozzájárulnak a napi fizikai aktivitáshoz, fontos megérteni, hogy miért nem helyettesítik a célzott, rendszeres testmozgást.

Írásom célja,

hogy az embereket a rendszeres mozgásra ösztönözzem, hogy kiderüljön, ez egy fontos dolog, saját egészségi állapotuk fenntartása, javítása a cél. Biztos vagyok benne, hogy szinte mindenkinek van valami olyan tevékenység az életében amit szívesen végez. Van aki az autóját ápolja van aki a horgász felszerelését és van aki a kedvenc háziállatát. A lényeg, hogy foglalkozik valamivel azért, hogy azt jó állapotban tartsa. A saját egészségünk és testünk is hasonló dolog, amivel foglalkozni kell néha, hogy hosszú távon jól szolgáljon minket.

Kifogások végtelen halmazát

ismerem már, hogy miért nem tud valaki erre időt szánni. Ezek addig működnek még a végén már orvoshoz kell fordulni, arra már lesz idő. Fontos megérteni, hogy valamit jó állapotban megőrizni sokkal egyszerűbb, mint rossz állapotból feljavítani. A nyugati országokban és távol keleten ezt már felismerték, mi pont a kettő között vagyunk. 😉

Nem célom,

hogy atlétákat neveljek. Ha részt veszel egy 30 perces bemelegítésen - ne aggódj - még nem leszel sportoló, csak az állapotod fog javulni😀

hogy embereket toborozzak az edzésünkre és ebből bevételem legyen. Van rendes munkahelyem, munkám amiből a családunk meg tud élni. Az edzések nagy részét teljesen ingyen tartom, ahol fizetni kell, annak a terembérlet az oka.

felnőttek bemelegítés

A fő különbség,

a munkába járás, kertészkedés vagy a munkahelyen végzett fizikai munka és a rendszeres mozgás között az, hogy az első túlságosan egyhangú (specifikus), a test egyes részeit terheli meg. Lehet nagyon fárasztó pl. egész nap téglát pakolni. Egy ilyen munkával akár “szuper izmokra” is szert tehetünk, de a test többi részét teljesen elhanyagolja. Ennek a következménye, hogy a “szuper izmok” a terhelés miatt növekednek, de a hosszuk az csökken, a mozgástartományuk ezáltal szűkül. Egy teljes test bemelegítésnél az összes mozgatható részt sorra véve végezzük a gyakorlatokat. Nem hagyjuk, hogy egyetlen testrész is berozsdásodjon.

A fő cél a mozgékonyság és rugalmasság megőrzése!


Fájdalmak enyhítése

Legtöbb középkorú ember már különböző fájdalmakról panaszkodik, amelyek elsősorban térd, derék, hát, váll tájékon jelentkeznek. Ezek oka a mozgásszegény életmódból az ülő munkából illetve a túl sok stressztől keletkezik. Az esetek jelentős részében ezek még enyhíthetők vagy teljesen megszüntethetők egyszerű gyakorlatokkal, ha azokat rendszeresen végezzük. Társaságunkban beszélhetsz több olyan edzésen résztvevővel, akik hasonló problémáktól szenvedtek és állapotuk sokat javult vagy fájdalmaik teljesen elmúltak. Kérdezd meg tapasztalataikat!

A mozgás intenzitása és célja

A kerti munka vagy a munkába járás gyakran alacsony intenzitású mozgást igényel. Például, amikor gyomlálunk vagy metszünk, az izmok terhelése nem ér el egy bizonyos szintet, amely elegendő lenne az izomerő és az állóképesség fejlesztéséhez. A rendszeres testedzés (bemelegítés), célzottan dolgoztatja meg a különböző izomcsoportokat, és segít a szív- és érrendszer egészségének javításában.

Szisztematikus edzésterv hiánya

A rendszeres testmozgás fontos eleme a szisztematikusság, amely elősegíti a test minden részének fejlesztését. Egy jól összeállított gyakorlatsor biztosítja, hogy az egyén megfelelő arányban végezzen kardio- és erőnléti feladatokat, illetve hogy az edzések fokozatosan nehezedjenek a fejlődés érdekében. A kerti munka és a munkába járás ritkán követi ezt a struktúrát.

Egészségügyi előnyök optimalizálása

A tudományos kutatások kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás segíthet a krónikus betegségek, mint például a szívbetegségek, a cukorbetegség és az elhízás kockázatának csökkentésében. Ezek az egészségügyi előnyök leginkább akkor érhetők el, ha a testmozgás egy bizonyos intenzitási szinten és gyakorisággal történik. A kerti munka vagy a munkába járás nem mindig ér el ilyen intenzitási szinteket, így nem nyújtja ugyanezeket az előnyöket.

Személyre szabott edzésprogramok

A rendszeres testmozgás lehetőséget biztosít arra, hogy személyre szabottan állítsuk össze az edzéseket az egyéni igények és célok szerint. Ha valaki izomzatot szeretne építeni, más típusú gyakorlatokra lesz szüksége, mint annak, aki inkább a hajlékonyságot vagy a gyorsaságot szeretné fejleszteni.

meditáció és nyugalom

Mentális és lelki előnyök

A rendszeres testmozgás nem csak a fizikai egészségre van pozitív hatással, hanem a mentális és lelki jóllétre is. A testmozgás során endorfinok szabadulnak fel, amelyek javítják a hangulatot és csökkentik a stresszt. A tudatos edzés, például az aikido, jóga, csikung, meditációval kombinált edzések, különösen hatékonyak lehetnek a mentális egészség megőrzésében. Bár a kerti munka és a sétálás is nyugtató hatással lehet, nem biztosítják ugyanazt a rendszeres mentális stimulációt és megújulást.

Összegzés

Bár a kerti munka és a munkába járás közben végzett gyaloglás hasznos tevékenységek, és hozzájárulnak a napi fizikai aktivitás növeléséhez, nem helyettesítik a rendszeres, strukturált testmozgást. Tegyünk magunkért és az egészségünkért, és ne hagyjuk ki a rendszeres testmozgást az életünkből!

Ha kétségeid vagy kérdéseid vannak, beszélj azokkal akik rendszeresen mozognak!
Minden edzésünk nyitott, szabadon megtekinthető és kipróbálható!