Olvasnivaló
Harcművészet témájú írásaink
idős szerzetes kép

A mozgás szépsége,
a légzés ereje

  • 2022. január 5.
  • Németh Ferenc
  • 2022. február 15.

Aikidos pályafutásom indulása környékén, közös edzőtáborok alkalmával gyakran végeztünk úgynevezett mozgó meditációkat leginkább Pivony Attila mester vezetésével. Mivel az aikidoban is fontos szerepe van a légzésnek és a légzés mozgáshoz kapcsolásának, ez a gyakorlat ilyen célt szolgálhatott. Nem voltak túl bonyolult gyakorlatok, de mivel sokan voltunk, így nem volt könnyű a sok embernek egyszerre mozogni és szép közös képet alkotni. A lényeg, hogy ebben az időben ez a gyakorlás nem fogott meg, talán azért mert nem értettem a lényegét vagy csak azért mert vizuálisan sem volt vonzó.

A youtube-ot böngészve akadt meg a szemem egy videó index képén, melyen egy autentikus kínai kung-fu/tai-chi ruhába öltözött mester volt látható. A videót megnézve látszott, hogy nagyon összeszedett a mondanivalója, kiváló előadó, a beszéde és a mozdulatai mind ezt támasztották alá. A videó: Master Shi Heng Yi - 5 hindrances to self-mastery.

A videó megnézése után érdekelt, milyen egyéb videók vannak még megosztva, melyek a nevéhez fűződnek. A mester két youtube csatornáján a sok információt tartalmazó, oktató jellegű videók mellett, gondolatokat megosztó “tea-talk” (beszélgetés egy tea mellett) videókat is találunk. Shi Heng Yi Online a másik Shaolin Temple Europe. Bizonyára vannak más hasonló youtube oldalak is, részemre ez megtetszett, mert annak ellenére, hogy harcművész, nem az erőszakról szól, fontosnak tartja az egészség megőrzést, erről nem csak beszél, de valóban hasznos és tartalmas videókat készít és oszt meg, hogy ezzel segítse azokat akik ezt otthon egyedül szeretnék gyakorolni.

Ezek között fedeztem fel egy 2018-ban feltöltött 羅漢十三式气功 · 13 Luohan Style Qi Gong videót, ami az első pillantásra megtetszett. Az összetett, harmonikus mozgást, nagy eleganciával és dinamikával mutatja be a mester és a zenei aláfestés tovább fokozza a hatást. Júliusban találtam rá, azóta számtalanszor megnéztem és több barátommal, ismerősömmel, gyakorló társammal meg is osztottam, kíváncsi vagyok rá, hogy különböző tapasztalatokkal (mozgás kultúrával), ki hogyan fogna egy ilyen viszonylag bonyolult mozgás megtanulásához. Nem is gondolok a teljes 13 gyakorlatból álló mozdulatsorra, csak kiragadva az elsőre: old Monk chopping wood.

Részemre ez egy kihívás, hogy találok-e egy jó módszert, fel tudom–e úgy osztani ezt a bonyolult és szinte fix pontok nélküli mozgást, hogy részleteiben megtanuljam és később akár másoknak is megtanítsam. Először mindenféle belső tartalom nélkül, pusztán a mozgást. Aztán, ha az már összeáll, hozzákapcsolni a légzést. Lehet, korrigálni kell a mozgáson, hogy a kettő összhangban legyen. Fel lehet fogni egy bonyolult katának, vagy aikido technikának. A tanulás közbeni munka, a közben megszerzett tapasztalat segítségemre lesz az aikido technikák tanulásában és tanításában is.

Ahogy a világ változik úgy a technikák is változnak és fejlődnek. Ezt a gondolatot támasztja alá a mester nem régen (2021. november) feltöltött legújabb videója, amely ugyan ezekből az elemekből felépülő rövidebb változatot mutat be. Itt is csak az első gyakorlatra koncentrálva, észrevehető, hogy vannak változások a mozgásban. 羅漢十三式气功 · 13 Luohan Postures (8 Minute Shortform) with Instructions A videó előszavában a mester elmond néhány instrukciót amit érdemes észben tartani vagy észrevenni a gyakorlás közben, ennek a nem szó szerinti fordítása:

Meg kell tanulni a helyes mozdulatot a helyes időben végezni, koordinálni a testünket. Nem mozoghatunk túl gyorsan, de túl lassan sem. Minél többet gyakorlunk egyre inkább megértjük, hogyan koordináljuk jól a testünket. Minden mozdulatnak amit balra végzünk van egy párja jobbra, a befelé irányulónak kifelé irányuló párjuk van. Van a testnek lefelé és felfelé mozgó része. Ez az egyensúlyról szól, arról, hogy a test teljes mozgástartományát használjuk mely magában foglalja mindkét oldalt. Van amikor kicsire összehúzódunk és van, amikor nagyra terjesztünk. Megvan a pontos ideje a belégzésnek és ugyanígy a kilégzésnek. Egyszer a testünk lágy, rugalmas és dinamikus, máskor feszült, fókuszált és kemény.

Tervem, hogy ennek az írásnak lesz még folytatása, melyben majd leírom hogyan sikerült teljesíteni ezt a kihívást és milyen tapasztalatokat szereztem a gyakorlás során. Talán születik egy videó is, melyen bemutatjuk gyakorlásunk eredményét.

A mester szavait idézve:

Két hibát követhetünk el a mesterré váláshoz vezető úton: ha nem indulunk el és ha nem megyünk végig.

A témához kapcsolódó, általam felfedezett videók:
Luohan 01 Old monk chops wood
Shaolin Qigong 13 Luohan Movements
Shaolin Qigong - Luohan 13 - Chopping Wood
Shaolin 13 Luohan Qi Gong - Chopping wood breath

2022 február 15.
Az első mozdulatsort “vázlatosan” megtanultam, a csoportok tagjai is jól haladnak vele. A bal térdem nem az igazi, így részemre a mester második videójában megjelenő verzió testhezállóbb. Ez itt látható. Ez jó hatással van a térdemre, úgy érzem erősíti, egyre jobban tudom terhelni. Igyekszem a videóban látható hosszú állásokat megtartva gyakorolni.

Elkezdtem megtanulni a második mozdulatsort: Luohan draping coat.