Olvasnivaló
Aikido témájú írásaink
Coach jegyzetek

Miért nem (csak) sport az Aikido?
Egy sport coach véleménye

  • 2024 február 3.

Amikor valaki sportolni szeretne, akkor nehéz dilemma elé kerülhet, hiszen el kell dönteni, hogy pontosan milyen sportágat válasszon. Egy bizonyos kor felett a mozgás már nem a versenyzésről szól. Ilyenkor a legtöbb ember már csak saját magával versenyez, ami jól is van így. De mi van akkor, ha a sétánál, kocogásnál, edzőtermi edzésnél valami izgalmasabbat szeretnénk? Ami a fizikai állóképesség mellett szellemi kihívást is tartogat, ráadásul könnyen építhetünk közben új baráti kapcsolatokat is? Erre lehet megoldás az Aikido.

Mi az Aikido?

Az Aikido egy japán harcművészet, amelyet Morihei Ueshiba, (O-Sensei) alapított az 1920-as években. Az Aikido alapelve, hogy az ellenfél támadásának energiáját használja fel a védekezéshez. Az Aikido fő célja az Alapító megfogalmazása szerint megismerni és összhangba kerülni az univerzum valódi természetével.

Az Aikidoban a gyakorló felek ráhangolódnak a partner mozgására, és ezt a mozgási energiát használják fel a technikákban. Az Aikido gyakorlása nem elsősorban fizikai erőre, hanem a megértésre és az önbizalomra is épül, elősegítve a belső harmóniát és az egyensúly megőrzését a mindennapi életben.

Az Aikido technikái sokféle mozgásformát tartalmaznak, beleértve a kitéréseket, gurulásokat, dobásokat, leszorításokat. A mozgások körkörösek és folyamatosak, ami lehetővé teszi a gyakorló számára, hogy kihasználja a támadó mozgását és erejét. Az Aikido egyaránt alkalmazható fegyveres és pusztakezes támadások ellen is. Legtöbbször páros gyakorlatok formájában zajlik az oktatás.

Aikido ukemi - gurulás lassítva

Az Aikido nem csak fizikai edzés, hanem szellemi és erkölcsi fejlődést is hozhat magával. Az Aikido gyakorlói tanulnak az egyensúly megtartásáról, a türelemről és a konfliktusok békés megoldásáról. O-Sensei, az Aikido alapítója nagy hangsúlyt fektetett az önvizsgálatra és az önismeretre. Az Aikido egyik célja az, hogy segítse az embereket abban, hogy megtalálják saját belső békéjüket és harmóniájukat.

Az Aikido gyakorlása az egész világon elterjedt, és sokan hosszú éveken át tanulják és gyakorolják ezt a művészetet. A közösség és az együttműködés fontos részét képezi az Aikido gyakorlásának, és a dojók (gyakorlóterek, közösségek) gyakran olyan helyek, ahol az emberek barátságokat kötnek és támogatják egymást a fejlődésben. Az Aikido nem csak egy harcművészet, hanem egy életmód is, amely segít az embereknek abban, hogy az élet minden területén kiegyensúlyozottabbak és tudatosabbak legyenek.

Miért különleges az aikido?

A fentiekből is látszik, hogy az Aikido nem sportág, hiszen nem célja a másik legyőzése és jóval mélyebb filozófiai alapokon nyugvó elvek mentén alakult ki. Természetesen ugyanolyan jótékony hatásokat tapasztalhatunk egy pár év aikido gyakorlás után, mintha klasszikus sportot űznénk. Javul az állóképesség, az egyensúly, sokkal fittebbnek fogjuk érezni magunkat.

Az Aikidoban kiemelten fontos szerepet kap az egyensúly és a harmónia megteremtése. A gyakorlók megtanulják, hogyan alkalmazzák saját testsúlyukat és mozgásukat a támadások elvezetésére. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a gyengébb vagy kisebb termetű egyének is hatékonyan védekezzenek nagyobb és erősebb támadók ellen.

Az Aikido ma már magában foglal fegyveres technikákat is, például a kard (bokken), a rövid bot (jo) és a rövid penge (tanto) használatát. Ez a változatosság lehetővé teszi a gyakorlók számára, hogy különböző helyzetekben és körülmények között alkalmazzák az Aikido elveit és technikáit.

Aikido fegyverek - a gyakorlók fegyverei a falon

Akik régóta gyakorolják az Aikidot, gyakran elmondják, hogy számukra ez már életforma, azaz az alapelvek az életük többi területén is jelen vannak. Kiegyensúlyozottabbá válnak az emberi kapcsolataik, önbizalommal és megértéssel tudnak jelen lenni a napi konfliktushelyzetekben is.

Miért javasolja sok sport coach, hogy ezt a mozgásformát válaszd?

Sok sport coach javasolja az Aikidot, mert különleges utat kínál a testi és szellemi fejlődésre. Egy bizonyos életkor után a legtöbb emberben már megjelenik a vágy, hogy szellemi téren is tudatosabbá váljon és elinduljon az önismeret útján. De emellett szeretnének fizikailag is fittek maradni idősebb korukra is.

Az Aikido gyakorlása jelentős mértékben fejleszti az egyensúlyt, a koordinációt és az általános fizikai állóképességet. A mozgások körkörösek és folyamatosak, ami javítja a test rugalmasságát és a reakcióidőt. Viszonylag kicsi a sérülések veszélye, ami szintén nagy előny lehet.

Az Aikido edzéseken való részvétel segíti az embereket abban, hogy megtanulják az együttműködést, az empátiát és a türelmet. A dojo (gyakorlóterem) közege barátságos és támogató, és a gyakorlók egymást segítve fejlődhetnek. Ez az attitűd nagyon nagy segítség lehet az élet más területein is. A mai korra jellemző elmagányosodás és elszigetelődés ellenpontjaként az aikido dojok barátságos szigetként őrzik a közösségi összetartás erejét.

Az Aikido filozófiája és erkölcsi alapelvei szintén vonzóvá teszik ezt a harcművészetet. Az Aikido tanítja az önfegyelmet, önbizalmat ad, és felfedi a belső béke megteremtésének útjait. Ezek az értékek nemcsak a dojóban, hanem az élet minden területén hasznosak lehetnek, segítve az embereket abban, hogy kiegyensúlyozottabbá és magabiztosabbá váljanak.

Az Aikido nagy előnye, hogy nem szükséges az elkezdéséhez fizikai erő, vagy jó kondíció. Bárki gyakorolhatja, függetlenül attól, hogy fiatal vagy idős, nő vagy férfi, gyenge vagy erős. Ez a befogadó jelleg is hozzájárult ahhoz, hogy az Aikido széles körben ismertté váljon, és hogy sok sport coach ajánlja ezt a mozgásformát ügyfeleinek a sokoldalú fejlődés és az életminőség javítása érdekében.

Aikido gyakorlás jókedvűen.