Olvasnivaló
Aikido témájú írásaink
Koji Yoshida seminar ticket

Koji Yoshida edzőtábor 2013

  • 2013. Július 11.
  • Németh Ferenc

Idén is részt vettem a Bohemia Aikikai által 2013 július 3-7-ig megszervezett Koji Yoshida sensei edzőtáboron. Kedden délután 3 órakor indultam Budapestről. Az úticél Horice város volt. A távolság kb. 540 km autóval, ami legalább 6 óra utazás. Itthon még ragyogó napsütésben indultam, este 9 után értem oda a városi sportcsarnok parkolójába. Ott esett az eső. Könnyen odataláltam, a GPS mutatta merre menjek. Először meglepődtem, a sportcsarnokban teljes sötétség volt, pici fény sem szűrődött ki. Úgy terveztem, hogy a dojo-ban fogok aludni, hiszen volt rá ingyenes lehetőség. Szerencsémre az ajtó nyitva volt. Első próbálkozásra nem találtam bent senkit, csak a sok tatatamit és a nagy csendet. Később kiderült én érkeztem másodiknak. A csomagok bepakolása után sikerült nagyon jó alvó helyet találnom a sportcsarnok egyik szegletében. Aznap éjjel még többen is érkeztek.

5 nap, összesen 23 óra edzés tudtam, hogy nem fogok unatkozni J A teljes program 1600,- Cseh Korona volt, ami kb. 19.000,- Ft (826 Ft / óra). A napi program 10-11-ig Iaido, 11-13-ig aikido és 15-17-ig aikido. Az aikido edzések 75% fegyveres edzés. Két óra alatt nem volt sok fajta technika, viszont annak minden lehetséges módja. Karddal, bottal a kézben kard-kard ellen majd kard-bot ellen. Utána jöhetett pár variáció, azok is hasonló szisztémával. Yoshida sensei nagyon gyors és egymás után többféle variációt is bemutat. Nagyon kell figyelni, fizikailag és szellemileg is fárasztóak voltak az edzések. Napról napra többen lettünk. A külföldiek szerdán és csütörtökön érkeztek Franciaországból, Németországból és még az USA-ból is. A gyakorlók nagy része hakamás volt, viszonylag kevés kezdő. (Elképzelhetőnek tartom, hogy a kezdők részére Yoshida mester túl gyors és összetett gyakorlatokat mutatott be J) A második nap végére már többen - magam is - komoly izomlázzal küzdöttek. Az edzések között lévő idő gyorsan elröpült, tisztálkodással, evéssel, beszélgetéssel és pihenéssel. Az időjárás kedvező volt részünkre, ott nem volt nagy meleg, több alkalommal az eső is esett. A harmadik napon, Yoshida mester egy izom húzódás miatt megkérte Nishio sensei egy tanítványát Jean-Michel Bovio -t (6. dan Aikikai), hogy a gyakorlatok ő mutassa be. Yoshida sensei a gyakorlókat figyelve javította azok hibáit. Pénteken délután és szombaton voltunk a leg többen, 40-50 ember lehetett. Szombaton 2 ember tett 1 danos iaido vizsgát, mindketten sikeresen. Az utolsó nap -vasárnap- csak a délelőtti edzés volt megtartva, mert délután mindenki indult haza. Egy közös tatami pakolás zárta az eseményt.

Részemre már az 5. alkalom, hogy részt veszek a Bohemia Aikikai által megszervezésre kerülő edzőtáboron. Első alkalommal 2008.04.23-27-ig Hradec Kralove-ban jártam Shishiya sensei (6. Dan Aikikai) edzőtáborán. Felidézve a 2008-as edzőtábort pontosan emlékszem rá hogy az első edzés után komolyan fontolóra vettem, hogy most azonnal indulok haza. Erre végül nem került sor, de a hakamámat gondosan összehajtva, a táskám legalsó zugába helyeztem J. (a fényképeken ellenőrizhető) A helyi rádió riportot készített az edzőtáborral kapcsolatban és 4-en Shishiya sensei, az ottani szövetség vezetője, egy lengyel egyesület vezetője és én vettünk részt a beszélgetésben. Ezt csak azért írom le, hogy szemléltessem, akkor még, mint UFO-t kezeltek ott. Ez a helyzet szerencsére már a multé. Az elmúlt 5 év alatt nagyon sok időt töltöttem a gyakorlással, és az edzőtáborokon ennek érzem is a hatását. Már nem csak a nagy mozdulatok, a kis apróságok is eljutnak hozzám. Örülök, hogy akkor 5 éve volt kitartásom, és nyitott voltam erre a részemre új dologra és ma már saját tanítványaimnak adhatom át. Képek itt.

Koji Yoshida sensei

Koji Yoshida sensei

Koji Yoshida sensei

Koji Yoshida sensei