Olvasnivaló
Aikido témájú írásaink
gyerek aikido kép

Gyerek Aikido kérdezz-felelek

  • 2021. szeptember 3.
  • Németh Ferenc
  • 2023. augusztus 20.

Kik járhatnak ide?

5-6 éves kortól már nyugodtan hozhatod a kisfiadat, kislányodat. Kezdetben nem szükséges különösebb felszerelés, egy kényelmes tréningnadrág és egy póló tökéletesen megfelel. Cipőre sem lesz szükség, a tatamin mezítláb vagyunk.

Ki/kik foglalkoznak a gyerekekkel?

Az edzés vezetője Németh Ferenc 4. dan-os aikido gyakorló, okleveles fitness sport edző, okleveles gyerek fitness/aerobik oktató. Minden edzés az ő irányításával zajlik. Az oktatásban több dan fokozattal rendelkező felnőtt segíti.

Láthatom, hogy mi történik edzésen? Gond, ha nem mer a gyerekem bemenni egyedül?

A gyerek edzésen több felnőtt is részt vesz, akik segítik a gyermekeket. Te is nyugodtan bejöhetsz vele az elején, sőt be is állhatsz, ha kedved van. Sok esetben a szülők is csatlakoznak az edzéshez és elkötelezett gyakorlókká válnak.

A "Családi aikido kihívás" kedvezményes gyerek-szülő programunkról további információk.

Mit tanulnak itt?

Az Aikido egy fiatal harcművészet, ami az ellenfél energiáját, lendületét használja fel. Nincsen benne durvulás, viszont a gyerkőcök megtanulnak gurulni, esni, megtanulják koordinálni a mozgásukat. Az Aikido technikák megtanulása a felnőtteknek is kihívás, ezért a gyerekeknél először az alapokat fektetjük le.
Egy hosszabb bemelegítés után talaj-közeli gyakorlatok következnek, kúszás, mászás, gurulások esések. Gyakoroljuk a lépéseket, ütéseket. Valamennyi erősítő gyakorlatot is csinálunk. Közben megtanulnak japán kifejezéseket, megtanulnak japánul számolni.

Szigorúak vagytok velük vagy ez inkább játékos foglalkozás?

Az Aikido edzesen nem az a cél, hogy egy plusz teher kerüljön a gyerekekre (abból van elég az iskolában), hanem hogy önmagukhoz képest ügyesedjenek, fejlődjenek és örömmel mozogjanak. Viszont nagyon fontos, hogy sérülések ne történjenek, emiatt szükség van rá, hogy fegyelmezetten dolgozzanak együtt, legyenek keretek. Erre mindig odafigyelünk.

Mi történik, ha az én gyerekemnek sok egy óra, elfárad?

Semmi gond, nyugodtan menjetek el hamarabb. Ahogy nő, majd egyre többet bír.

Mit fejleszt az Aikido?

Nagyon sok területen fejlődhet a gyermeked. Megtanul ügyesen esni, gurulni, javul a mozgáskoordinációja, figyelme. Mivel itt nem a partner ellen dolgozunk, hanem vele együtt, az együttműködési készségek is fejlődnek. A testtartásra is figyelünk edzésen, így az is jó irányba alakul majd.

Vannak versenyek, vizsgák?

Az aikidóban nincsenek versenyek, ezért a gyermekek örömmel, felszabadultan tudnak gyakorolni a győzelem vagy vereség érzése nélkül, saját képességeiknek megfelelően. Az aikido az egymással való versengés helyett a saját hibáink csiszolására ösztönöz, mivel itt nem a másik „legyőzése” a cél, hanem a közös gyakorlás öröme, ezért a kezdetben kevésbé ügyes gyermek sem marad sikerélmény nélkül.

Az aikidoban a megszerzett tudást övvizsgákon mérjük. Az évente két alkalommal megrendezett esemény sikerélmény részükre, ügyesebbek lettek, és egyre összetettebb mozgásokra képesek. A gyerek fokozatokat színes övekkel jelezzük, minden sikeres vizsga után oklevelet és a fokozathoz tartozó övet kapnak. A rendszeresen megtapasztalt pozitív élmény új lendületet ad az edzés folytatására. A vizsga nem kötelező, de mindenki szívesen készül és vesz részt rajta. Gyakran közös vizsgát rendezünk az egyesületen belüli csapatokkal, ilyenkor akár 50-60 gyermek is összegyűlik és közösen gyakorol. A vizsgáról itt olvashatsz bővebben.

Hova jutnak el a gyerekek? Vannak hosszú távú tapasztalataitok?

Albertirsán 2010 óta van gyermek edzés. Ezalatt az idő alatt sok tapasztalat gyűlt össze és ezeket folyamatosan épíjük be az edzésekbe. Az első időkben - mivel ti hozzátok a gyermekeket - a ti kitartásotokra nagyobb szükség van, mint az övékére. Mindig vannak hullámvölgyek, amikor egy kis ösztökélésre van szükség. Van olyan gyermek tanulónk - Zsolt - aki a kezdettől ide jár és már 2 danos fokozattal bír.

Hogyan próbálhatjuk ki?

Csak gyertek el és álljatok be. Nem szükséges előre bejelentkezni. Mivel egy alkalom után még sokszor nem múlik el a megilletődöttség és barátságok sem tudnak kialakulni, ezért egyhavi ingyen edzés lehetőséget adunk, hogy biztosan tudjatok dönteni az Aikido mellett.

Hol és mikor vannak az edzések?

Az edzések helyszíne: Albertirsa Sportcsarnok, Dolina u. 3.
Időpontja: minden hétfő és szerda 18:00-19:00-ig
Weblapunk mindig aktuális, tájékozódj mielőtt edzésre indulsz!

Van még valami információ amit jó ha tudok?

Gyermekeknek az edzés havi 4000,- Ft.
Ha testvérek és többen jönnek, van kedvezmény.
Gyermekek részére testnevelés óra kiváltására tudunk igazolást adni.

gyerekek sorban kép