Olvasnivaló
Egyéb témájú írásaink
légzőgyakorlat

Csoda a légzéssel

  • 2024. április 26.
  • Assenbrenner Edit

Valaha elgondolkodtál már azon, hogy bizonyos dolgok miért jelennek meg újra és újra az életedben? Számomra ez a légzés volt, ami hosszú ideje kísért, de csak később jöttem rá, mennyire fontos szerepet játszik az életemben.

Az aikido órákon kezdődött, ahol a nagy levegővétel és a gurulás volt a középpontban. A meditáció során egy barátom, Péter a helyes légzéstechnikákról beszélt, mondván az ideális az, ha percenként 6-8 lassú légzést végzünk. A jóga órákon Ádám pedig a hasi légzést és az egy orrlyukas légzést tanította. Lakatos Péter fitness videóiban is az orron keresztül történő légzés fontosságát hangsúlyozta.

A változás azonban egy Feri által mutatott videó megtekintése után következett be. A videóban a hosszú és mély légzés előnyeiről beszéltek, amelyek segítségével olimpikonok akár 15%-os teljesítménynövekedést értek el. Néhány nap múlva, egy jógával indított reggelen, amelyet kerti munkával töltöttem, éjjel hirtelen izomgörcs tört rám. A bal combom olyan erősen görcsölt, hogy képtelen voltam mozdulni. Ekkor jutott eszembe Feri videója, és elhatároztam, hogy kipróbálom a tanultakat. A második mély, lassú lélegzetvétel után a fájdalom megszűnt, mintha elvágták volna. Tartottam tőle, hogy esetleg visszatér a görcs, ezért folytattam ezt a légzéstechnikát és a görcstől sikerült megszabadulnom.

légzőgyakorlat oldalra dőléssel

Korábban mikor hasonló fájdalmak gyötörtek, úgy hogy a víz is folyt rólam a fájdalomtól, semmi nem segített. Azóta többször is előfordultak görcsök, de ez a légzéstechnika mindig segített megállítani őket.

Ez a történet arról szól, hogyan változtatta meg a légzés a mindennapjaimat, és hogyan segített megküzdeni a váratlan fájdalmakkal. Ha te is hasonló helyzetben vagy, próbáld ki a tudatos légzést; lehet, hogy számodra is csodát tesz!

Ha kérdésed van, keress bátran! A sportcsarnokban hétfőn és szerdán este.